Resultaat goudmijnaandelen 2022: -33%

Sinds eind 2018 beleg ik in 7 goudmijnaandelen. Op 7 januari 2022 zijn er daar 5 bijgekomen en nu zijn het er 12. De resultaten van die 5 extra zijn vanaf 7 januari 2022.

De eerste 2 jaar maakte de goudmijnportefeuille winst. 2020 was met een winst van 412% een prachtjaar. In 2021 en ook 2022 een beperkt verlies.

Hoe het met de portefeuille verloopt is wel kenmerkend voor deze goudmijn- en goudzoekersbranche. De koersbewegingen kunnen fors zijn. De kunst is om tijdens mindere jaren de verliezen beperkt te houden en in een goed jaar de winsten te laten exploderen.

Dat is tot op heden goed gelukt en met een rendement van 231% in 4 jaar tijd gaat het dan ook nog heel erg goed. Toch kijk ik een beetje zuur terug naar 2022. Een verlies van 33% is aanzienlijk.

Nu was het een slecht beursjaar en beurzen, obligaties en crypto’s gingen in 2022 flink omlaag. Maar goud en zilver stegen in 2022 een beetje. Ik zat met goud en zilver dus goed en op het enige winnende paard. En toch kreeg ik met de aandelen van goudmijnen en goudzoekers aanzienlijke verliezen voor de kiezen.

Het had eigenlijk maar 1 oorzaak. De FED bleef maar aangeven dat de rente nog veel verder zou stijgen. Dat was de reden dat Amerikaanse en Canadese beleggers het lieten afweten.

De goudmijnbedrijven en goudzoekers waar ik in beleg zijn allemaal Amerikaanse of Canadese bedrijven. Die werden dus extra hard getroffen door die lage interesse vanuit de VS.

Want de rest van de wereld was wel positief over goud. Centrale banken kochten in 2022 voor een record aan goud. Gouden munten en baren waren niet aan te slepen en telkens uitverkocht.

Eind 2022 begon de FED wel bij te draaien naar minder renteverhogingen en dat zorgde ervoor dat goud en zilver het jaar in de plus afsloten. Maar voor die aandelen van goudmijnen en goudzoekers kwam dat een paar maanden te laat.

Nu is de koers van die aandelen 1 kant. De andere kant is hoe die bedrijven het zelf hebben gedaan. Dat was van redelijk tot gewoon erg goed. Daar lag het dus niet aan.

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier