Beleggen in een goudmijn

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om in goudmijnen te beleggen. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden waarom het goed is om op dit moment in goudmijnen te beleggen.

Als u een aandelenportefeuille heeft

Sinds 2009 zaten beurzen in een bullmarkt. Door stimulering van centrale banken en een aantrekkende economische groei bleven beurzen maar stijgen. Ondanks dat beurzen nog steeds verder kunnen stijgen liggen de grote stijgingen achter ons en nemen risico’s toe.

Goudmijnaandelen zijn vanaf 2011 tot januari 2016 blijven dalen. De laatste jaren een meer zijwaartse beweging. Aandelen van goudmijnen bewegen vaak contrair aan die van normale bedrijven. Terwijl er bij gewone aandelen door de stijgingen minder rendement is te behalen is dat bij goudmijnaandelen juist wel.

Stijgt de goudprijs dan kunnen die goudmijnaandelen fors gaan stijgen. Met toenemende risico’s is het dus aan te raden om in iedere portefeuille een percentage aan goudmijnaandelen op te nemen.

Welk percentage is afhankelijk van de andere aandelen in de portefeuille. Maar 25% of meer van een aandelenportefeuille uit goudmijnaandelen laten bestaat is op dit moment wel verstandig.

Als u een heel hoog rendement wilt maken

In 2019 is het de goudprijs uiteindelijk gelukt om door de weerstand bij 1350 dollar te breken. De goudprijs steeg daarna in korte tijd tot boven de 1500 dollar. Dat geeft aan dat het kachtige deel van de bullmarkt is begonnen. Het eerste doel is nu de oude top van 1900 dollar. Het volgende doel 2700 dollar. 

Aandelen van goudmijnen stijgen vaak 3 tot meer dan 20 keer harder dan de goudprijs zelf. De 12 goudmijnaandelen waarin ik beleg: Klik hier

Als u zich wilt indekken tegen een stijgende inflatie

De inflatie is de afgelopen jaren erg laag geweest. Die inflatie is echter aan het stijgen. Normaal gaan centrale banken bij een inflatie boven de 2% de rente verhogen. Er zit echter wel een grens aan die renteverhogingen. Schulden bij consumenten, bedrijven en niet te vergeten overheden zijn veel te hoog. Door een te snelle renteverhoging worden die schulden onbetaalbaar.

Als men de rente niet snel kan verhogen dan kan men een stijgende inflatie niet goed afremmen. De rente zal daardoor de komende jaren minder hard stijgen dan de inflatie. Geldontwaarding is een koopsignaal voor goud. Als de goudprijs stijgt zal de koers van goudmijnen nog harder stijgen.

Als u goud wilt kopen

Gouden sieraden heeft geen zin. Het goudpercentage is te laag en de kosten voor het maken van het sieraad krijgt u niet terug. De goudprijs moet wel heel hard stijgen of u moet wel heel lang wachten als u daar bij verkoop winst op wilt maken. Sorry dames.

Gouden baren en munten is een iets beter idee. Maar ook hier zitten in de aanschafprijs de kosten voor het maken van de munt of de baar. Het verschil tussen de aankoop en verkoopprijs van gouden munten of baren is al snel 10%. Dat snoept een deel van het rendement weg.

Bewaarkosten (kluis) en het risico van diefstal zijn er ook. Daarnaast is het rendement op goudmijnaandelen altijd een factor 3 tot meer dan 20 hoger dan dat op goud zelf. Kijk in welke 7 goudmijnaandelen ik beleg en koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Als u voor uw pensioen wilt sparen

Al vele eeuwen stijgt de goudprijs. Echter niet ieder jaar. Het gaat in grote stappen die om de zoveel jaar plaatsvinden. De goudprijs loopt met horten en stoten de trap op. De goudprijs kan jarenlang zijwaarts bewegen. Daarna gaat het in een paar jaar tijd hard omhoog. Te hard want daarna doet de goudprijs weer een stapje terug.

Het is telkens; zijwaarts, met 2 stappen omhoog, met 1 stap terug, zijwaarts enz. Goudmijnaandelen maken in de overtreffende trap dezelfde bewegingen. Op dit moment is de krachtige bullmarkt net begonnen.

De bewegingen van goudmijnaandelen maken ze zeer geschikt voor lange termijn beleggers. Bij een zijwaartse beweging instappen. Na een grote stijging deels uitstappen en later op een lager niveau tijdens de zijwaartse beweging weer terugkopen. Als u een horizon van meer dan 15 jaar heeft kunt u zelfs tijdens al die forse golfbewegingen gewoon blijven zitten.

Als u allerlei onheil ziet naderen

Het is niet bepaald rustig in de wereld. Of, waar, wanneer en hoe het gaat mislopen is niet aan te geven. Maar gaat het een keer mis dan zal de goudprijs hard stijgen en daardoor uiteraard ook de goudmijnaandelen.

De vraag naar goud stijgt

Veel centrale banken zijn sinds enkele jaren weer goud aan het inkopen. Er is ook veel goud nodig voor het maken van sieraden. Wat men wel eens vergeet is de vraag uit de industrie. Goud is een goede geleider en zit daarom in veel elektronica.

Het aanbod van goud stijgt niet

Vroeger ging een goudmijn meer dan 50 jaar mee. Met moderne technieken kan men nu binnen 10 jaar een goudmijn leeg halen. Er moeten dus steeds nieuwe goudmijnen in gebruik genomen worden. Een groot goudmijnbedrijf is daarom altijd op zoek naar nieuwe locaties. Dat kost tijd maar ook veel geld.

Bij een lagere goudprijs is er te weinig budget om veel in goudzoektochten te investeren. Stijgt de vraag dan kan het aanbod dat niet bijhouden. Pas na een hele forse stijging van de goudprijs gaan mensen goud inleveren. Het gebrek aan aanbod kan de goudprijs en daarmee ook de goudmijnaandelen hard doen stijgen.

Veel goud is niet verhandelbaar

Het goud dat centrale banken aanhouden. Het goud dat particulieren hebben in de vorm van sieraden, baren of munten. Het meeste goud zal nooit meer verhandeld worden. Het goud dat nog wel te koop is dat is heel beperkt. Daardoor kunnen goudprijzen in korte tijd hard oplopen.

De enigen die dan nog een nieuwe voorraad goud kunnen aanleveren zijn de goudmijnen. Bij een dreigend goudgebrek voor het maken van sieraden, goudbaren, gouden munten en voor de industrie gaan goudmijnaandelen heel hard stijgen.

Prijzen 2, 4, 7 of 12 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

De 12 goudmijnaandelen waarin ik beleg: klik hier