Resultaat goudmijnaandelen 2020: +412%

Eerst even uitleggen waarom ik voor de goudmijnwebsite niet net als met de ETF website telkens in- en uitstap maar een buy and hold strategie gebruik. Het heeft meerdere oorzaken.

Ten eerste omdat als goud in het krachtigste deel van de bullmarkt zit er bijna geen terugvallen meer komen. Uitstappen en daarna na een daling weer instappen is dan bijna niet meer mogelijk.

In 2020 was die terugval in de goudprijs er wel. Het is alleen maar een teken dat het krachtigste deel van de bullmarkt nog moet komen. Een andere reden is dat het hier gaat om aandelen van 1 bedrijf en niet een ETF waaronder heel erg veel bedrijven vallen.

Met beleggen in een bedrijf ben je veel meer afhankelijk van wat er met dat bedrijf zelf aan de hand is. Bij bedrijven in de goudmijnsector kan dat nogal eens heftig verlopen. Overnames komen veelvuldig voor.

Een paar goede boorgaten en een aandeel kan met honderden procenten stijgen. Dan wil je niet net met 20% winst verkocht hebben in de hoop lager terug te kunnen kopen. Het zijn allemaal redenen dat ik met die mijnaandelen een buy and hold strategie hanteer.

Ondanks dat het 2020 resultaat met een plus van 412% over de 7 aandelen meer dan uitstekend is blijft enige toelichting wel nodig. De verschillen per aandeel zijn namelijk enorm. Een aantal goudmijnaandelen wist midden 2020 nog aardig te herstellen van de daling eerder het jaar. Maar zeker niet goed genoeg.

Ik wisselde vorig jaar een aantal goudmijnaandelen naar goudzoekers. Die waren allemaal bezig met boorprogramma’s. Normaal zijn dan na een paar maanden de resultaten te verwachten. Ik dacht daarom precies op het goede moment in te stappen. Dat liep anders.

Er waren op hetzelfde moment zoveel goudzoekers aan het boren dat de laboratoria het niet aankonden en er maandenlange achterstanden ontstonden. Door het uitblijven van die boorresultaten verloren veel beleggers hun geduld en lagere koersen waren het gevolg.

Voorbarig in mijn ogen want de gaten zijn geboord en dan maakt het niet zoveel uit dat die resultaten een paar maanden later pas komen.

De grootste klapper die ik vorig jaar maakte was uiteraard De Grey Mining. Een Australische goudzoeker die erg veel goud wist te vinden. Eind augustus nam ik omdat het bedrijf inmiddels te veel aandelen had uitgegeven met pijn in mijn hart (maar niet in mijn portemonnee) afscheid van mijn beste belegging tot nu toe.

De Grey Mining krikt mijn 2020 resultaat fors op. Maar dat is ook de bedoeling van het investeren in goudzoekers. Ik beleg in een goudzoeker vanwege de kans op een stijging met 1000% (het zijn 3 nullen) of meer.

Dat zal zeker niet bij iedere goudzoeker waar ik in beleg gebeuren. Maar je hoeft er ieder jaar maar eentje te hebben en het jaar is uitstekend.

Voor dit jaar zal het belangrijk worden dat de goudprijs weer boven de 1900 dollar komt. Vanaf dat moment gaan de goudmijnaandelen die vorig jaar zijn achtergebleven weer fors stijgen. Voor de goudzoekers blijft het wachten op de boorresultaten die in de eerste maanden van 2021 gaan komen.  

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier