Resultaat goudmijnaandelen 2019: +27%
Op 9 december 2018 ging de goudmijnwebsite van start. Allereerst de redenen waarom ik in goudmijnaandelen beleg. Onder Basel 3 heeft de BIS (Bank of International Settlements) goud per april 2019 de Tier 1 status gegeven.
De BIS is de centrale bank die boven alle nationale en centrale banken staat. Tier 1 is het zwaarstwegende kernkapitaal van een bank. Alleen Tier 1 kapitaal telt voor de volle 100% mee als bankkapitaal.
Voor 1 april 2019 had goud slechts een Tier 3 status en mocht maar voor 50% meegeteld worden. Die Tier 1 status voor goud heeft enorme gevolgen.
Ten eerste heeft het voor (centrale) banken weer zin om extra veel goud te bezitten. Het hoeft dus geen verbazing dat centrale banken in 2018 en 2019 voor een record tonnage (sinds 1967) aan goud hebben gekocht.
Als een centrale bank de balans gaat vergroten (geld printen) dan hoort er om het huishoudboekje kloppend te krijgen aan de andere kant ook iets van waarde op de balans te staan.
Centrale banken hadden al veel goud en nu dat met de Tier 1 status in kapitaalwaarde is verdubbeld is dat mooi opgelost. Door de Tier 1 status is de kans dat centrale banken hun tot het kernkapitaal behorende goud nog gaan verkopen nihil.
Hoe meer geld centrale banken gaan printen des te belangrijker is het dat hun kernkapitaal en dus goud een hoge waarde heeft. Sinds 1 april 2019 zijn nationale en centrale banken daarom veel afhankelijker van de goudprijs geworden.
Ze hebben baat bij een hoge goudprijs. Mooi want dat heb ik ook. Ik beleg overigens in goudmijnaandelen omdat die een hefboom op de goudprijs hebben.
In de loop van 2018 begonnen economische cijfers wat minder te worden. De kans op meer stimulatie van centrale banken nam daarom toe. Renteverlagingen zijn goed voor de goud- en zilverprijs want op goud en zilver krijgt men geen rente.
De concurrentie met een spaarrekening is er door de lage rente niet. Als centrale banken meer geld printen stijgt de inflatie en die geldontwaarding zorgt ervoor dat de goud- en zilverprijzen stijgen.
In 2019 kwam de ECB met een renteverlaging en een nieuw QE geld bijdruk program. De FED kwam in 2019 met 3 renteverlagingen en moest de repo markt met enorme dagelijkse bedragen werkend houden.
Ik heb de komende jaren geen enkele angst voor renteverhogingen. Al zou men willen. Gezien de steeds maar harder stijgende schuldenberg kan de rente gewoon niet meer omhoog. Zowel de FED als de ECB hebben al aangegeven dat men de rente nog lange tijd niet zal verhogen.
Negatieve of bijna 0 rentes op spaarrekeningen en negatieve opbrengsten op staatsobligaties zorgen er voor dat beleggen in goud en zilver zinvoller is. Daarnaast zijn goud en zilver de angstmetalen. Is er ergens een probleem of risico dan vlucht men in goud en zilver.
Toelichting resultaten van de goudmijnaandelen: +27%
Van de 7 goudmijnaandelen heb ik er in 2019 twee gewisseld. Op 27-9-2019 verkocht ik Iamgold met een winst van 12%. Ik kocht er een Australisch goudzoekersbedrijf voor in de plaats. Op 9-12-2019 verkocht ik Agnico Eagle Mines met een winst van 50%.
Ik kocht er een Amerikaans goudmijnbedrijf en potentiële overname kandidaat voor terug. Tot september steeg de goudprijs hard. De goudmijnaandelen stegen daardoor in de zomer van 2019 naar prachtige rendementen.
Sinds de aankondiging van de eerste fase handelsdeal moest de goudprijs een klein stapje terug doen. Goudmijnaandelen hebben een hefboom op de goudprijs. Daarom begonnen een aantal van die goudmijnaandelen de laatste maanden van het jaar te dalen.
Tegen het eind van het jaar gaven 2 goudmijnbedrijven extra aandelen uit. In beide gevallen om projecten te versnellen. Positief voor de langere termijn. Maar niet goed voor de korte termijn want de aandelen werden na die aandelenuitgifte hard afgestraft.
Ik verwacht bij deze 2 aandelen herstel van de koers. Maar dat herstel kwam eind 2019 nog niet en dat drukte het jaarresultaat. Ik heb hoge verwachtingen van de 2 nieuwe goudmijnaandelen die ik eind 2019 kocht.
Maar de redenen daarvoor zijn zaken die vooral in 2020 gaan spelen. Daarom zijn die koersen nog achter bleven en hebben daarmee het resultaat over 2019 gedrukt. Alles bij elkaar over 2019 met de 7 goudmijnaandelen toch nog een aardig rendement van 27%.
Toch ben ik maar gematigd tevreden. Er had meer in gezeten. Met name die 2 bedrijven die net voor het eind van het jaar nog extra aandelen uitgaven hebben de resultaten te hard gedrukt.
Hadden ze dat een paar maanden eerder gedaan dan was de koers al weer herstelt. Nu kwam het dieptepunt althans voor de jaarresultaten precies op het verkeerde moment.
De goudprijs is in het krachtigste deel van de bullmarkt terecht gekomen. Daarom verwacht ik voor 2020 voor de goudmijnwebsite aanzienlijk hogere rendementen.
Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier