Beursvooruitzicht maand februari

Laatste update: 04-02-2019 17:30

De maand van de brexit oplossing?

Na de slechte december maand was januari uitstekend. Op het eerste gezicht lijkt dat vreemd. Voor grote problemen als de brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China zijn nog geen oplossingen.

Zorgen over de economische groei waren er in december maar ook in januari. Waarom dan in december dalingen en in januari stijgingen? Het verschil zit bij de centrale banken.

In december gaf de FED nog aan dat men het beleid van renteverhogingen gaat doorzetten. In januari kwam men daar op terug.

Economie monteur Mario Draghi gaf in januari aan dat hij zijn gereedschapskist klaar heeft staan. Ik kocht in januari 5 ETF’s. Ik verkocht 6 ETF’s met winst volgens verwachting.

Gelukkig, de economische groei loopt terug

Als u een bedrijf heeft, een baan of een baan zoekt of u wilt uw huis verkopen dan is minder economische groei niet zo leuk. Bent u gepensioneerd dan bent u al 10 jaar slachtoffer van te lage rentes en gekorte pensioenen.

Voor gepensioneerden maakt het niet uit of de economie het goed of slecht doet ze zijn en blijven het grootste slachtoffer van de kredietcrisis. Als ik zeg dat het goed is dat de economische groei wat terugloopt dan heb ik het uiteraard over de beurs.

Teveel economische groei is namelijk op de langere termijn niet goed voor de beurs. Dat zit zo. Bij een hard aantrekkende economische groei nemen bedrijfswinsten toe. Op basis van koerswinstverhoudingen gaan aandelen dan stijgen. Blijft de economie hard doorgroeien dan gaan de lonen stijgen en daarmee ook de inflatie.

Reden voor centrale banken om de rente te verhogen. Die hogere lonen zijn kosten voor bedrijven en dat vreet winst. Een hogere rente is ineens een alternatief voor beleggen geworden. Door een te hard groeiende economie lopen aandelen uiteindelijk tegen 2 muren op.

Door hogere lonen en hogere rentes stijgen de kosten voor bedrijven. Dat zet een rem op de winstontwikkeling. Ten tweede hogere spaarrentes zijn een alternatief voor aandelenbeleggers. Een te snel groeiende economie (VS het afgelopen jaar) is dus ongewenst.

Wat ook ongewenst is dat is een economische teruggang of recessie. Massa ontslagen, faillissementen en leningen niet terug betalen daar zitten we helemaal niet op te wachten. Wat is voor de beurs dan wel ideaal? Een matige economische groei. Ongeveer tussen de 1 en 2%.

Dan kunnen bedrijven ieder jaar een beetje meer winst maken. Hoeven de lonen niet omhoog. Kunnen beurzen op basis van koerswinstverhoudingen ieder jaar weer een beetje stijgen.

En, nu kom ik bij de reden waarom ik dit stuk schrijf. Hoeven centrale banken niet op de rem te trappen. Vorig jaar bleef de Amerikaanse economie hard doorgroeien terwijl er bijna geen werklozen meer waren. Met 4 renteverhogingen ging de FED vorig jaar de Amerikaanse economie afremmen.

Die laatste verhoging in december was net een onsje teveel. Rond kerst doken Amerikaanse beurzen (ondanks de nog aanwezige economische groei) de put in. Eind januari gaf de FED aan dat men de Amerikaanse economie wat zag verzwakken. Met de mededeling dat men een pauze van renteverhogingen gaat inlassen.

Voor de beurzen zitten we in de VS en in Europa inmiddels in een ideale situatie. Zwakke tot matige economische groei en niks te vrezen van centrale banken. Voor Europa is het wel een uitdaging om die economische groei vast te houden.

Maar ook hier geen groot probleem. De ECB heeft al aangegeven dat men een gereedschapskist vol middelen heeft om die groei indien nodig weer wat aan te jagen.

Er is nog een ander voordeel. Als bedrijven de economische groei wat zien teruglopen gaan ze kosten besparen. Door het vet wegsnijden gaan bedrijfswinsten harder stijgen.

Conclusie: Iets minder economische groei (zeker in de VS) is geen enkel probleem. Het is zelfs een voordeel. We hebben dan geen last van economie afremmende centrale banken. Het is wel noodzakelijk dat er economische groei hoe zwak dan ook blijft.

Zolang de economie een beetje blijft groeien blijven bedrijfswinsten door die economische groei en het wegsnijden van kosten doorstijgen. Op basis van koerswinstverhoudingen en door laag blijvende rentes gaan beurzen dan omhoog.

De olieprijs

De problematiek met Venezuela kan verder gaan escaleren. Dat zal voor een hogere olieprijs zorgen. Bij Venezuela gaat het niet alleen om de olieleveranties zelf. Het probleem zit bij de soort olie. De olie uit Venezuela is extra dik.

Die dikke olie is alleen te verwerken in daarvoor ingerichte raffinaderijen en na menging met dunnere olie. Raffinaderijen in Venezuela moeten daarom dunne olie inkopen. Amerikaanse raffinaderijen die zijn ingericht om die dikke olie uit Venezuela te verwerken moeten die dikke olie van elders gaan betrekken.

De Amerikaanse sancties tegen Venezuela zetten de oliemarkt een beetje op zijn kop. Dat zorgt altijd voor hogere prijzen. Op korte termijn is het Venezuela waardoor de olieprijs stijgt.

De stijgende vraag naar olie, de OPEC die liever een hogere prijs ziet en toenemende spanningen in het midden oosten zorgen ervoor dat de olieprijs de komende maanden weer richting de 80 dollar kan gaan.

De goudprijs

Januari was een goede maand voor goud. Toegenomen geopolitieke spanningen, de FED die aangaf het rustig aan te gaan doen, het bericht dat centrale banken in 2018 sinds 1967 niet meer zoveel goud hebben gekocht en een licht dalende dollar.

Hierdoor brak de goudprijs met gemak door de 1300 dollar weerstand. De volgende weerstand ligt op 1350. Die weerstand is een stuk zwaarder. In deze maand zal de goudprijs het moeten hebben van toenemende geopolitieke spanningen en een dalende dollar.

Met geopolitieke spanningen heb ik het niet over de brexit. De brexit heeft weinig invloed op de goudprijs. De toenemende spanningen tussen de VS en Rusland en de VS en China zijn wel van invloed op de goudprijs.

De dollar kan last gaan krijgen van de Amerikaanse staatsschuld. Die blijft maar hard oplopen. Veel landen (o.a. China, Rusland) zijn er niet meer happig op om die Amerikaanse staatsobligaties te kopen.

Ze kopen zo blijkt uit cijfers van vorig jaar met hun door exporten (Rusland olie en gas, China spulletjes) verkregen dollars liever goud. Als er te weinig buitenlandse vraag naar Amerikaanse staatsobligaties is zal de dollar gaan verzwakken.

De 7 goudmijnaandelen waar ik in beleg stegen in januari gemiddeld met 8,4%. Dat is nog geen spectaculaire stijging. Het heeft meerdere oorzaken.

De weerstand bij 1350 speelt een grote rol. Als die weerstand is gebroken zal men pas massaal instappen. Deze maand en volgende maand komen veel goudmijnbedrijven met cijfers. Ook dat zorgt voor enige terughoudendheid. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat goudmijnaandelen nog heel goedkoop zijn.

Als u de 10 jaar grafieken bekijkt dan weet u wat ik bedoel. Dus ondanks de stijgingen van december en januari is het zeker nog niet te laat om in te stappen. Als u wilt weten in welke goudmijnaandelen ik beleg: Prijslijst

De beursverwachting voor deze maand

Van de centrale banken hebben we niks meer te vrezen. Het cijferseizoen loopt deze maand op zijn eind. Ik verwacht dat het cijferseizoen net als vorige maand ook deze maand redelijk neutraal zal verlopen. De plussen en minnen blijven grotendeels tegen elkaar wegvallen.

Zorgen over de economische groei zullen wel blijven. Maar zolang er wat economische groei is geeft dat geen enkel probleem. Om economische groei in Europa te houden is het wel nodig dat er snel een oplossing voor de brexit komt.

Een deal tussen de VS en China zal ook helpen maar is voor Europa van minder belang. Ik verwacht deze maand overigens nog geen deal tussen de VS en China.

Als het een softe brexit gaat worden dan zal die deze maand beklonken moeten worden. De EU die net genoeg gaat toegeven waardoor Theresa May een meerderheid krijgt. De EU kan ook niks toegeven. Ze weten dat de Britten een harde brexit niet aandurven.

Dan komt er een nieuw referendum en zullen de Britten waarschijnlijk blijven. In nog een half jaar of jaar uitstel en verder onderhandelen daar geloof ik niet in. Dat trekt de Britse economie niet.

Hoe dan ook de kans op gunstig brexit nieuws is deze maand heel groot. Een softe brexit of een nieuw referendum zullen beiden bij beleggers als zeer positief ervaren worden. Europese beurzen kunnen dan heel hard omhoog.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De beursverwachting voor de AEX

Veel gaat afhangen van de brexit. Positief nieuws over de brexit kan de AEX hard laten stijgen. Een beetje afhankelijk van wanneer brexit beslissingen vallen kan de AEX de maand dan op 550 of 577 eindigen.

Toch wil ik ook weer niet te positief zijn. Tot op heden is die brexit een grote soap. Het is steeds meer een Britse politieke stoelendans geworden. Dan raakt het landsbelang op de achtergrond en gaat het alleen nog om het politieke spel. Daardoor blijft die brexit uitkomst heel onzeker.