Beursverwachting komende week

Laatste update: 14-08-2022 19:53

De eurozone is aan de beurt

Afgelopen week veel economische cijfers uit de VS. Beleggers hadden uiteraard de meeste aandacht voor het iets gedaalde Amerikaans inflatiecijfer.

Velen denken dat dit het eind is van de hoge inflatie. Ik denk dat het veel te vroeg is om dat vast te stellen. De dollar was vorige maand namelijk erg hoog. Dat remt de Amerikaanse inflatie af.

Daalt de dollar weer een beetje dan zal de Amerikaanse inflatie weer stijgen. In mijn ogen is de inflatie niet aan een blijvende daling begonnen. Het zijn niet meer dan schommelingen in de hoogte van de inflatie.

De Amerikaanse inflatie zal nog heel lang te hoog blijven. Uiteraard had dat Amerikaans inflatiecijfer ook mijn aandacht. Maar voor mij was het niet het belangrijkste cijfer van afgelopen week.

Veel analisten en ook de FED zien in de goede banencijfers en krapte op de arbeidsmarkt een teken dat de Amerikaanse economie het erg goed doet.

De Amerikaanse economie zit echter in een (nog milde) recessie en alle economische cijfers geven aan dat de economie het niet zo lekker doet. Dus hoe zit dat dan met al die bedrijven die op zoek zijn naar meer medewerkers?

Dat mysterie is vorige week opgelost. De Amerikaanse arbeidsproductiviteit is in het tweede kwartaal met 4,6% gedaald. Anders gezegd Amerikaanse bedrijven hadden om het hetzelfde te produceren of dezelfde dienst te leveren 4,6% meer werknemers nodig.

Een dalende arbeidsproductiviteit en daardoor meer banen nodig is geen teken van een sterke economie. Het is wel een teken dat de inflatie nog lang hoog zal blijven.

Dat zagen we ook terug in het cijfer over de Amerikaanse arbeidskosten per eenheid. Die stegen met 10,8%. We hebben nog steeds met zeer uitzonderlijke economische tijden te maken.

Voor een groot deel nog steeds met de door de coronaperiode veroorzaakte verstoringen. De oorlog in Oekraïne heeft natuurlijk ook niet geholpen. Veel bedrijven en ook de economie zitten nog in de coronaherstelfase. Dat heeft zijn tijd nodig.

De vraag is of je in een dergelijke periode forse beleidsingrepen moet uitvoeren. De ECB kiest daar met het rustig verhogen van de rente niet voor. De ECB heeft (ik denk terecht) angst de broze economie te veel te beschadigen.

De FED heeft voor het zeer agressieve beleid van zo snel mogelijk de rente verhogen gekozen. De tijd zal leren wat de beste aanpak.

Het belangrijkste argument dat de Amerikaanse economie al die renteverhogingen best aankan omdat de arbeidsmarkt zo goed is kan sinds vorige week nu we weten dat dit door de gedaalde arbeidsproductiviteit komt in ieder geval al de prullenbak in.

Cijfers uit de eurozone

We krijgen deze week zowel het economisch groeicijfer over het tweede kwartaal als het inflatiecijfer over juli. Wat betreft de economie zal het er om hangen of er nog groei of al een beetje krimp is.

De inflatie in de eurozone kan wel zijn toegenomen. De oorzaak van de stijging zal dan bij de gedaalde euro te vinden zijn. Het inflatiecijfer gaat belangrijk zijn voor de volgende ECB meeting op 8 september.

De FED die pas veel later die maand komt heeft dan al de beschikking over de cijfers van augustus. Maar de ECB moet het met de cijfers die deze week komen doen.

De goud- en zilverprijs

De goudprijs stijgt nu al 4 weken achter elkaar. Het verloopt echter allemaal nog maar heel erg traaaag. Ook zilver is met herstel bezig. Maar ook daar blijkbaar geen haast.

Bij de aandelen van mijnen en zoekers zie je er bijna dagelijks wel een of meerdere ineens met een forse sprong van vaak meer dan 10% stijgen. Maar ook flinke dalingen op een dag komen nog voor.

De bodems liggen echter achter ons en zit er weer een beetje muziek in. Maar ook hier gaat het nog niet hard. Dat is ook te zien aan de omzetten in die aandelen die zijn nog heel erg laag.

Die lage omzetten zijn overigens ook de reden achter die grote koersschommelingen. Ondanks dat het met goud, zilver en de aandelen van mijnen en zoekers al een beetje beter gaat denk ik dat we nog een even geduld moeten hebben.

Het besef dat het met de economie niet goed gaat en dat centrale banken daardoor de rente niet veel verder kunnen verhogen moet nog steeds komen. In september zal dat meer duidelijk worden.

En in oktober/november (denk ook aan de energieprijzen) zal iedereen wel over de economie gaan somberen. Iets wat uiteraard goed nieuws voor goud en zilver zal zijn.

De weekverwachting voor de beurzen

We zitten nog zeker 2 weken in vakantietijd. Een periode met lage omzetten waarin beleggers meestal eerder positief dan negatief zijn. Of misschien moet ik in de huidige situatie zeggen een periode waarin beleggers de ogen voor veel economische ellende sluiten.

In september verwacht ik andere beurzen. Beleggers zullen dan steeds meer de sombere kant gaan kiezen. Met als dieptepunt voor de beurzen oktober/november.

Want ondanks dat beurzen veel lager staan dan een jaar geleden, de inflatie veel te hoog is, er oorlog in Oekraïne is, centrale banken de rente verhogen en de Amerikaanse economie in recessie zit heb ik op de beurzen nog geen enkele paniek gezien.

Het “we zien het echt niet meer zitten en het komt nooit meer goed” moment moet nog een keer komen. En pas dan hebben beurzen hun bodem bereikt. Iets waarvan ik verwacht dat we dat in oktober/november gaan zien.

En deze week? Ik denk dat je nu meer naar het grotere plaatje dan het weekplaatje moet kijken. Maar het lijkt erop dat deze week nog in het teken van de iets lagere Amerikaanse inflatie zal blijven staan. Mocht die in de eurozone blijken flink te zijn gestegen dan kan dit echter de feestvreugde gaan beperken.

De weekverwachting voor de AEX

De 730 blijft voor de AEX belangrijk. Zolang de AEX eronder blijft ligt de AEX er verzwakt bij. Een poging om de AEX weer boven de 730 te krijgen is zeker niet uit te sluiten. Maar ook hier is het grotere plaatje van de komende maanden belangrijker. De bodem hebben we nog niet gezien.

Prijzen 2, 4 of 7 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

De hedge van de 7 goudmijnaandelen waarin ik beleg t.o.v. de goudprijs: klik hier