Beursverwachting AEX komende week

Laatste update: 17-02-2019 15:00

Ach, de centrale banken gaan het wel oplossen

Vorige week was weer een uitstekende beursweek. Al heel het jaar zitten beurzen in een krachtig stijgende trend. Hoe steiler de lijn in de grafiek en hoe langer het duurt des te groter de kans op een dip. Maar ondanks dat ik die dip wel verwacht had kwam die nog niet.

Nu is zo’n dip niks om zorgen over te maken. Het is normaal dat stijgende beuren af en toe een dip (koopkans) hebben en dan vanaf een hogere bodem de stijgende trend weer oppakken. De reden van de stijgingen van vorige week was divers.

Een aantal bedrijven die met aardige cijfers kwamen. De goede voortgang bij de handelsoorlog tussen de VS en China. Dat horen we al een half jaar maar het werkt blijkbaar nog steeds. Vrijdag een opvallend krachtige stijging.

Die stijging begon toen er slechte economische cijfers over de eurozone bekend werden gemaakt. De hoop op meer stimulatie van centrale banken deed beurzen vrijdag krachtig stijgen. Ik verkocht vorige week 1 ETF met winst volgens verwachting.

Wat kunnen we van centrale banken verwachten?

Allereerst de vaststelling dat het niet goed gaat met de economische groei. In de eurozone zagen we de eerste tekenen al in het tweede kwartaal van 2018. Kort daarop kreeg China heel veel last. Vanaf de herfst zien we mindere cijfers bij de Amerikaanse economie.

De groei van de wereldeconomie is over zijn top heen dat is wel duidelijk. Er zijn meerdere redenen. De brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. De grootste reden kan echter toch het minder stimuleren van centrale banken zijn.

De FED die vorig jaar de balans ging verkleinen en 4 keer de rente heeft verhoogt. De ECB die steeds minder obligaties ging opkopen. Je kunt concluderen dat de economie patiënt zonder geld infuus meteen weer zieker wordt.

Heel zorgelijk eigenlijk dat de economie het 10 jaar na de kredietcrisis zonder de hulp van dokter Draghi en dokter Powell niet zelfstandig kan redden. In China bijna hetzelfde verhaal maar toch anders. De Chinezen blijven gewoon steeds meer geld in het systeem pompen om dat inmiddels niet meer realistische getalletje van meer dan 6% groei te halen.

In Japan de overtreffende trap daar heeft de centrale bank inmiddels via ETF’s meer dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven in bezit. Nu de economische groei terugloopt is de vraag wat centrale banken gaan doen. Gewoon de economie opnieuw aan het geldinfuus hangen?

We weten inmiddels dat het symptoom bestrijden is en geen definitieve oplossing. Beetje hetzelfde als met een zak cocaïne naar het ziekenhuis gaan en tijdelijk al patiënten beter maken. De vraag is ook wat kunnen centrale banken nog?

De FED heeft de meeste ruimte. Men kan de rente verlagen en de aflopende obligaties weer doorrollen. Wat betreft de rente zit de ECB klem. De rente nog verder negatief maken zal zeer ongewenst zijn en waarschijnlijk gezien de neveneffecten niet gaan werken. De ECB kan wel de geldpers weer aanzetten.

De volgende vraag is wat willen en wat mogen centrale banken? De FED gaat over de werkgelegenheid en de inflatie. De ECB heeft eigenlijk alleen een mandaat voor de inflatie. Met de Amerikaanse werkgelegenheid gaat het nog uitstekend. Zowel in de eurozone als in de VS zit de inflatie rond het beoogde doel van 2%.

Zowel de FED als de ECB kunnen pas in actie komen als ze hun eigen inflatie doelen opzij zetten. Dan is er nog een andere vraag. Vinden de FED en de ECB het wel noodzakelijk om in actie te komen?

Centrale banken weten drommels goed dat de economische groei af en toe wat afneemt. Even wat moeilijke jaren en daarna trekt het vanzelf weer aan. De Chinese centrale bank wil altijd dips voorkomen. Maar gaan de ECB en de FED een vallend mes pakken?

Ze weten dat ze beperkte mogelijkheden hebben. Te vroeg het kruit verschieten zou zeer onverstandig zijn. We kijken misschien ook wel met verkeerde ogen naar centrale banken. De afgelopen 10 jaar kennen we ze als ongekende geldsmijters. Maar dat had wel een oorzaak.

Bijna alle banken stonden 10 jaar geleden op omvallen en ook (vooral Europese) landen kregen hun staatsschuld niet meer gefinancierd. Tien jaar geleden schoten centrale banken daarom in de paniek stand.

Die overmatige stimulatie had meer met banken en landenschulden te maken dan met uw baan of inkomen. Het gehele financiële systeem moest gered worden. Dat is van een andere orde dan economische teruggang of een recessie.

Ik verwacht daarom op dit moment nog geen grote ingrepen van centrale banken. Mochten de economische cijfers de komende maanden blijven verslechteren dan kan de FED de rente een beetje verlagen en de ECB de Europese banken wat soepeler van geld voorzien.

Mocht de economie echter snel verslechteren dan kunnen er andere problemen ontstaan. Met name geldgebrek en massa ontslagen. Dan gaan de FED en de ECB wel harde acties ondernemen.

Voor alle duidelijkheid het onderstaande scenario hoeft helemaal niet te ontstaan en op dit moment is het ook niet aan de orde. Maar stel dat de economie inderdaad snel gaat verslechteren. De FED zal vooral oog hebben voor een hard oplopende werkeloosheid en het niet meer kunnen financieren van de Amerikaanse staatsschuld.

De ECB zal ervoor moeten zorgen dat een aantal Europese banken niet omvallen en dat zuid Europese landen hun staatsschuld nog gefinancierd kunnen krijgen.

Conclusie: Bij de huidige situatie van een licht teruglopende economische groei gaan de FED en de ECB hooguit wat kleine stimuleringsmaatregelen nemen.

Ze gaan pas echt in actie komen bij een hard stijgende werkloosheid in de VS, als Europese banken gered moeten worden of als staatsschuld niet meer gefinancierd kan worden. Die laatste scenario’s zijn echter nog niet aan de orde.

De goudprijs

Als centrale banken meer gaan stimuleren zal de goudprijs gaan stijgen. Maar dat is niet het totale plaatje. Voor dit jaar was de verwachting dat zowel de FED als de ECB de rente zouden verhogen. Een hogere rente is slecht voor de goudprijs.

Die renteverhogingen zijn echter volledig van de baan. Dat is ook terug te zien bij de staatsobligaties. De yield op de 10 jaars Amerikaanse staatsobligatie was in november nog 3,2% en afgelopen vrijdag 2,66%. De Duitse 10 jaar staatsobligatie in oktober 0,56% en afgelopen vrijdag 0,099%.

Staatsobligaties met hoge yields zijn vijanden van de goudprijs. Terwijl de yields sinds november zijn gaan dalen ging sinds die tijd de goudprijs juist omhoog. Vrijdag op meer centrale bank stimulatie hoop steeg de goudprijs tot 1322 dollar.

Hoe meer duidelijk gaat worden dat rente verhogingen door centrale banken niet meer gaan plaatsvinden. En hoe groter de kans op meer stimulatie des te harder zal de goudprijs gaan stijgen. Het is een kwestie van tijd of de goudprijs zal de 1350 weerstand gaan doorbreken.

Belangrijk blijft ook de dollar. De ECB heeft geen ruimte om de rente te verlagen. De FED heeft die ruimte wel. Als de FED de rente gaat verlagen zal de dollar hard dalen. Daardoor zal de goudprijs hard gaan stijgen.

De 7 goudmijnaandelen waar ik in beleg gingen afgelopen vrijdag gemiddeld met meerdere procenten omhoog. Tegen betaling kunt u zien in welke 7 goudmijnaandelen ik beleg. U kunt ze daarna meteen bij uw eigen broker kopen: Prijslijst

De beursverwachting voor deze week

Beleggers zullen de besprekingen tussen de VS en China goed blijven volgen. Voor 1 maart verwacht ik geen deal. Wel het opschuiven van de 1 maart importtarieven verhoog deadline.

Deze week ook weer brexit besprekingen. Daar zal men toch een keer knopen moeten gaan doorhakken. Die handelsoorlog en de brexit zijn niet met elkaar te vergelijken.

Een deal tussen de VS en China zal altijd inhouden dat de Chinezen minder naar de VS kunnen exporteren en de Amerikanen misschien wat meer naar China. De basis voor de deal ligt eigenlijk al vast.

De brexit kan nog alle kanten op. Die onzekerheid werkt verlammend voor de Europese economie. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten. Er komen zoals altijd weer wat economische cijfers deze week. Die zullen mijn aandacht hebben en ik zal ze in mijn dagelijkse updates bespreken.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Afgelopen week begon de AEX wat te kwakkelen. Er leek topvorming. Door de stijging van vrijdag is die topvorming niet tot stand gekomen. De AEX is blijven doorstijgen. Nu staat er sinds eind december wel een hele steile lijn in de grafiek.

Het lijkt dat de AEX in een ruk zal doorstijgen naar 575. Echter helaas zo werkt het meestal niet. Beurzen stijgen nooit lang in een echte lijn. Af en toe een stapje terug, hogere bodem maken en dan de stijgende trend weer oppakken. Of dat deze week al gaat gebeuren?

Het zal afhangen van wat voor nieuws we gaan krijgen. Mocht er een dip komen dan zal ik op koopjes gaan jagen. Renteverhogingen komen er niet. De kans op een beetje stimulatie is toegenomen. Dan kunnen beurzen nog verder omhoog.