Beursverwachting komende week

Laatste update: 23-09-2023 18:46

Meer beren op de weg

Ik kan bevestigen dat er echt beren op de weg zitten. Ik ben nu weer in Nederland maar afgelopen week reed ik de beroemde Transfagarasan weg in Roemenië en zag 2 beren op de weg zitten.

Maar ook beurzen krijgen de komende tijd met meer beren op hun weg te maken.

Afgelopen week ging het natuurlijk om de Fed. Zoals verwacht geen renteverhoging. Maar de Fed gaf wel aan dat er later dit jaar nog eentje kan komen en dat de rente nog heel lang hoog zal blijven.

Dat was voor mij geen verrassing maar kwam voor de meeste beleggers wel als een onaangename verrassing. Wat mij verraste was dat de Fed de te verwachte economische groei naar boven bijstelde.

Amerikaanse economische cijfers zijn minder aan het worden dus waarom dan meer economische groei verwachten? Vreemd. Nu in volgorde van het zwaarwegendst de beren op de weg.

Beer nr. 1: De sluiting van de Amerikaanse overheid. De republikeinen en democraten komen er wat betreft de begroting voor het volgend boekjaar (begint 1 oktober) niet uit. Dat is wel nodig want anders mag de Amerikaanse overheid vanaf 1 oktober bijna geen uitgaven meer doen.

Op 1 oktober sluiten dan veel overheidsdiensten. De kans dat ze er voor die tijd uitkomen is erg klein geworden. Met volgend jaar de presidentsverkiezing zal men het ook keihard spelen.

Volgens een berekening van Goldman Sachs zorgt iedere week dat de Amerikaanse overheid dicht is voor 0,2% minder economische groei. We hebben in het verleden vaker met sluitingen van de Amerikaanse overheid te maken gehad. Beurzen hadden daar toen veel last van.

Beer nr. 2: Er zijn al veel stakingen in de VS. Maar het lijkt erop dat er de komende tijd en ook deze week nog veel meer gaan komen. Beleggers zullen schrikken van al die tijdelijke bedrijfssluitingen.

Maar ook van de verdere gevolgen in de vorm van grote loonsverhogingen die winsten van bedrijven onder druk gaan zetten.

Beer nr. 3: De stijgende yields. Normaal voor mij de nr. 1. Maar ik denk dat de 2 zaken hierboven op korte termijn zwaarder wegen. De yield op de Amerikaanse 10 jaars staatsobligatie staat op het punt om de 4,5% weerstand te doorbreken.

Boven de 4,5% zullen nog meer beleggers overstappen van aandelen richting obligaties. Dat zal beurzen geen goed doen. Een groot risico voor de beurzen blijft een plotse piek omhoog bij die yields.

Beer nr. 4: Met over een paar weken het begin van het cijferseizoen kunnen we de komende tijd winstwaarschuwingen verwachten. Ik verwacht er wel een aantal. Stijgende kosten zijn een feit en dat kan bij veel bedrijven de winsten onder druk hebben gezet.

Wat de impact op de beurzen zal zijn hangt vooral af van welk bedrijf met een winstwaarschuwing komt. Een winstwaarschuwing van een minder bekend bedrijf dat het al niet zo goed doet zal weinig impact hebben.

Maar een winstwaarschuwing van een van de grote bekende namen waar men eerder meer dan minder winst verwacht kan een schrikreactie veroorzaken.

Beer nr. 5: De alsmaar verder stijgende olieprijs. Niet goed voor de inflatie en niet goed voor de economie. Negatieve effecten voor de wat langere termijn. Het zal zorgen voor een versterking van het negatieve plaatje maar zal voor de beurzen niet allesbepalend zijn.

De goud- en zilverprijs

Ik zie nog steeds dat veel klanten een te grote focus op de beurskoers van mijn- en zoekersaandelen hebben. De beurskoers is echter niks zeggend. Je kunt er geen conclusies uit trekken.

Uiteraard is het de bedoeling tegen een lage beurskoers te kopen en uiteindelijk tegen een hogere beurskoers weer te verkopen.

Maar waar het om gaat is de beurswaarde. De waarde van het bedrijf nu en de mogelijke waarde in de toekomst is waar de focus moet liggen.

Beurskoersen van verschillende bedrijven kun je niet met elkaar vergelijken. Ook het vergelijken met beurskoersen uit het verleden is niet correct want er kan binnen het bedrijf heel erg veel veranderd zijn.

Beurswaardes van andere soortgelijke bedrijven kun je wel met elkaar vergelijken. Ook kun je aan hoe het bedrijf er nu voorstaat een waarde geven.

We hebben dan met meerdere zaken te maken. De huidige beurswaarde. Wat het bedrijf eigenlijk nu met de huidige goud- en zilverprijs waard zou moeten zijn. Wat het bedrijf waard zou kunnen worden.

Daarnaast de hele grote invloed van onderwaarderingen en overwaarderingen. Doen goud en zilver het niet zo lekker dan schieten die aandelen van mijnen en zoekers altijd extreem te ver door naar beneden.

Er is dan door de te lage beurswaarde sprake van een onderwaardering van die bedrijven.

In tijden van hard stijgend goud en zilver schieten die aandelen van mijnen en zoekers ver door naar omhoog. Er is dan door de hele hoge beurswaarde sprake van een overwaardering van die bedrijven.

In 2011 toen goud en zilver tijdens een hype hard stegen waren veel van die bedrijven na een stijging van de aandelen met rond de 1000% (het zijn 3 nullen) sterk overgewaardeerd.

Op dit moment hebben we te maken met een sterke onderwaardering van die bedrijven. Volgend weekend ga ik op basis van de slotkoers van komende vrijdag bij iedere goudmijn en goudzoeker de beurswaarde vermelden.

Tevens zal ik dan aangeven wat de beurswaarde op dit moment eigenlijk zou moeten zijn. En of er sprake van onderwaardering of overwaardering is. En wat onder bepaalde condities de beurswaarde zou kunnen gaan worden.

Omdat de beurswaarde een momentopname is zal dit slechts 1 week op de website blijven staan. Tevens zal ik in de komende weekverwachting uitgebreider ingaan op die beurswaardes. Ik begin met de goudmijnwebsite. De week erop de zilvermijnwebsite. Hieronder de agenda:

1-10 tot 7-10: Bij iedere goudmijn en goudzoeker de beurswaarde info inclusief toelichting.

1-10 tot 7-10: In de weekverwachting uitleg over waarde goud en beurswaardes goudmijnen en goudzoekers.

8-10 tot 14-10: Bij iedere zilvermijn en zilverzoeker de beurswaarde info inclusief toelichting.

8-10 tot 14-10: In de weekverwachting uitleg over waarde zilver en beurswaardes zilvermijnen en zilverzoekers.

Ik wil benadrukken dat alles dus slechts maximaal 1 week op de websites zal staan. Want het zijn momentopnames die gelden bij die goud- en zilverprijs, de aandelenkoers van dat moment, de huidige situatie bij het bedrijf en het aantal aandelen op dat moment in omloop.

De beursverwachting voor deze week

Beurzen staan er verzwakt bij. Maar er zit ook nog steeds veel hoop in de markt. Op dagen dat beurzen slecht nieuws verwerken is de beursdaling altijd maar iets van 1% tot 1,5%. Beursdalingen van 2% of meer op een dag hebben we eigenlijk nog niet gezien.

Het grootste deel van de beleggers verwacht nog steeds beursstijgingen en wachten die rustig af. Pas als men doorkrijgt dat die niet komen zal die grote groep ook gaan verkopen.

Doordat beurzen al wat zijn gedaald begint dat punt van massaverkopen nabij te komen. Een ander probleem is dat ik niet zou weten waar het goede beursnieuws vandaan zou moeten komen. Zoals ik hierboven aangeef zie ik wel veel problemen en risico’s voor de beurzen.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe weekverwachting en dagelijkse update. 

De weekverwachting voor de AEX

De strijd om de steun bij 730 is vorige week begonnen. Vrijdag in de ochtend zakte de AEX al door die steun. Maar met een sluiting net boven de 730 wist men het nog net te voorkomen.

Ik denk dat het niet lang meer gaat duren of de AEX zakt definitief door de steun bij 730. Daarna ligt er nog wat steun bij 710. De volgende steun rond de 680.

De sterkste steun ligt bij de 630 het laagste punt van vorig jaar. Onder de 630 ligt de weg naar 530 open. Een bodem bij 530 waarna de AEX weer jaren kan gaan stijgen blijft mijn verwachting voor dit jaar.

 

Prijzen 2, 4, 7 of 12 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.