Beursverwachting komende week

Laatste update: 19-09-2021 01:30

De week van de FED

Op woensdag krijgen we de FED meeting met persconferentie. Dat zal deze week gaan bepalen. Na de taperen waarschuwing die Jerome Powell tijdens de Jackson Hole meeting afgaf gaat vanaf nu iedere FED meeting zeer belangrijk worden.

Want dat de FED gaat afbouwen is wel duidelijk. De vraag is alleen nog wanneer en met hoeveel. Dan gaat het niet over renteverhogingen. Dat is nog lang niet aan de orde.

De FED zal minder obligaties gaan opkopen. Aangezien de Amerikaanse economie en werkgelegenheid nog lang niet volledig zijn hersteld is dat reden om nu en eigenlijk heel dit jaar nog geen taperen te verwachten.

Maar de inflatie is met 5,3% behoorlijk hoog en dat is reden om voor eind dit jaar te verwachten dat de FED gaat taperen. Dus waar kiest de FED voor? De economie en werkgelegenheid of toch de inflatie. Het zal waarschijnlijk een compromis worden.

Zonder de economische groei al te veel te remmen eind dit jaar een beetje minder obligaties opkopen. Dat bestrijden van de inflatie zal dan vooral symbool politiek zijn.

Want wil je een hoge inflatie echt bestrijden dan zal de economie met forse renteverhogingen flink afgeremd moeten worden. Met als gevolg een zware recessie en een onbetaalbare schuldenberg. Daar gaat men nooit voor kiezen.

Zeer waarschijnlijk nu nog geen taperen actie. Maar die waarschuwing voor eind dit jaar zal op tafel blijven liggen. Die gaat men niet intrekken. Dan gaan we afhankelijk zijn van hoe de FED over de economie en de inflatie denkt.

Ziet de FED nog steeds een aantrekkende economische groei of ziet de FED al de haarscheurtjes? Verwacht de FED nog steeds een tijdelijk hogere inflatie of is die toch al een beetje blijvend geworden?

De FED die over taperen, in combinatie met de economie en hoge inflatie gaat praten terwijl beleggers al aan het twijfelen zijn waardoor beurzen na het maken van all time highs al een beetje zijn gedaald.

Het komt zelden voor dat een FED meeting zo beladen en spannend is. Het kan met een sisser aflopen. Maar het kan ook voor een heftige beursbeweging gaan zorgen.

De goud- en zilverprijs

Ook voor goud en zilver gaat de FED meeting zeer spannend worden. Daar zijn een tweetal opmerkingen bij te maken. Goud en zilver staan ver onder all time highs.

Dat risico zoals bij de beurzen van een all time high top gezet en daarna een correctie is er dus helemaal niet. Voor een beetje taperen hoeven goud en zilver niet bang te zijn. Het effect op de inflatie zal heel beperkt of zelfs verwaarloosbaar zijn.

De FED kan die hoge inflatie niet fors gaan aanpakken zonder de economie volledig in de soep te draaien. Een te hoge inflatie is altijd nog beter dan het alternatief een depressie. Dus fundamenteel helemaal niks te vrezen van dat misschien taperen.

Ondanks dat gaat woensdag een belangrijke dag voor goud en zilver worden. Als de FED dat taperen wat verder voor zich uitschuift en die hoge inflatie als toch niet zo tijdelijk ziet gaan goud en zilver hard stijgen.

2 nieuwe zilverzoekers

Ik heb zaterdag 2 nieuwe zilverzoekers op de zilvermijnwebsite gezet. Ondanks dat het beiden zilverzoekers zijn toch 2 totaal verschillende bedrijven. Ik ga dat hieronder kort beschrijven.

Zilverzoeker 1

Dit bedrijf heeft 2 projecten. Eentje is erg pril. Het gaat om het andere. Daar heeft men al enorm veel zilver gevonden. Het is wereldwijd een van de grootste zilvervondsten zonder mijn en ook nog eens met hoge percentages.

Allemaal meer dan voldoende om een hele grote zilvermijn te beginnen. Men was eerst mede eigenaar van het project. Vorige week (nee, het is niet toevallig dat ik nu instap) heeft men de koop van de overige 60% afgerond.

Men is nu 100% eigenaar. Dit was nodig om het makkelijker te maken om het project te verkopen of een partner te zoeken die de mijn gaat bouwen.

Voor het eind van het jaar komt men met een nieuw NI 43-101 met daarin al het gevonden zilver. Begin volgend jaar een PEA studie voor de start van een zilvermijn. Met die 2 rapporten kan men op zoek naar een koper of partner voor het project.

Ik heb dit bedrijf voornamelijk gekocht omdat het sterk ondergewaardeerd is. Doordat het nu 100% van het grote project heeft is de waarde van het bezit verdubbeld.

De beurskoers is in een jaar tijd echter meer dan gehalveerd. Daardoor is het bedrijf nu een koopje en een overnamekandidaat. Deze zilverzoeker zit in de groepen A, B en C op de zilvermijnwebsite. Prijslijst: klik hier

Zilverzoeker 2

Deze zilverzoeker is een greenfield specialist. Een greenfield is een gebied waar nog nooit eerder is geboord. Greenfield zilverzoekers zijn de meest riskante investeringen van de gehele zilverindustrie. Het is vaak alles of helemaal niks.

Nu hoeft u bij dit bedrijf niet zo bang te zijn voor dat helemaal niks want dit bedrijf bestaat al bijna 60 jaar. Ze hebben dan ook een hele verstandige aanpak.

Hun werkwijze is; Bleeders snel stoppen en vol inzetten op kanshebbers maar de grote kosten daarvoor door partners laten betalen. Een gebied waar men veel heeft gevonden verkoopt men.

Niet genoeg gevonden en ook dat gebied stoot men meteen af. Komend kwartaal gaat men bij 3 projecten boren. Volgend jaar gaat men bij 5 projecten boren.

Veel van die kosten worden door partners betaald. Ze hebben op dit moment een project dat nog in het begin stadium zit maar wat een hele grote vondst kan blijken.

Bij dit aandeel hoort wel een waarschuwing. Het is zeer volatiel. Het reageert fors op boorresultaten maar ook op de zilverprijs. Als u niet tegen die grote koersuitslagen zowel in de plus als de min kunt moet u dit aandeel niet kopen.

Dit aandeel staat nu bijna 60% lager dan in mei. Reden voor mij om het nu gezien die waarschijnlijk grote vondst waar men zowel in het vierde kwartaal als volgend jaar gaat boren te kopen. Deze zilverzoeker zit in de groepen B en C op de zilvermijnwebsite. Prijslijst: klik hier

Een aantal tips:

Vorig jaar is het wisselen naar 2 goudzoekers hectisch verlopen waardoor veel klanten te duur kochten (voor uitleg zie de dagelijkse update van vrijdag). Dus hieronder een aantal tips.

Koop niet overhaast. Bij de ETF website kunt u meteen kopen want de onderliggende waarde van een ETF is vaak honderden tot duizenden miljarden. Hier gaat het om bedrijven met beurswaardes van zoeker 1: 55 miljoen en zoeker 2: 40 miljoen. En met vaak lage dagomzetten.

Te veel grote kopers ineens en de koers vliegt omhoog en u koopt te duur. Bij de ETF website is de opzet om die dag te kopen. De mijnenwebsites hebben een andere opzet en dan kunt u ook nog veel later kopen.

Gebruik altijd een limietorder. Bepaal uw maximale koopprijs door eerst in de jaargrafiek het grote plaatje te zien. Kijk daarna naar de daggrafiek en bepaal dan een schappelijke aankoopprijs.

Mocht de koers met meer dan 10 tot 15% op dag basis stijgen zonder dat het bedrijf met nieuws is gekomen of zonder dat de zilverprijs hard is gestegen wacht dan met kopen. Doe dat ook als de dagomzet veel meer dan het dubbele is en de koers te hard stijgt.

Gebruik kleine orders. Voor dergelijke aandelen plaats ik altijd orders van rond de 5000 euro en niet meer. Probeer gespreid te kopen. Met grotere budgetten niet alles op een dag maar verspreid over meerdere dagen of zelfs weken. Een deel van het budget achter de hand houden om na een daling bij te kopen is ook een te overwegen optie.

Voor beide aandelen verwacht ik pas volgend jaar eventueel belangrijk nieuws (zoeker 1 met het project en zoeker 2 boorresultaten). Maar een hard stijgende zilverprijs of overname is natuurlijk altijd mogelijk.

Ik ga geen koersdirigent spelen. Het is aan u om voor een goede prijs te kopen. Dat is een mooi spel waarmee u geld kunt verdienen. Ik hoop dat bovenstaande tips u daarmee kunnen helpen.

De weekverwachting voor de beurzen

De FED zal allesbepalend worden. Het kan een hele spannende week gaan worden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Ook hier zal alles van de FED afhangen. Over waar de FED mee kan komen heb ik bovenaan al wat gespeculeerd. Maar over hoe het bij beleggers zal vallen is nog veel moeilijker te bepalen. Dat is in de huidige situatie gewoon niet in te schatten.

Valt de FED mee dan zal de AEX tijdelijk tot boven de 800 stijgen. Een slecht vallende FED en een correctie zal volgen. Die correctie zal echter vroeg of laat toch gaan komen.

Prijzen 2, 4 of 7 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

De hedge van de 7 goudmijnaandelen waarin ik beleg t.o.v. de goudprijs: klik hier