Beursverwachting komende week
Laatste update: 12-07-2025 18:18
Interessante ontwikkelingen bij zilver
Afgelopen week heeft weer vooral in het teken van Amerikaanse importtarieven gestaan. Dat zal de komende weken tot de deadline van 1 augustus wel zo blijven.
Het is allemaal onvoorspelbaar en wisselt per dag. Onmogelijk om er nu al iets zinnigs over te zeggen. President Trump heeft dit weekend bekendgemaakt dat er voor de EU een tarief van 30% gaat komen. Ook Mexico krijgt te maken met 30%.
Die 50% heffing op koper begreep ik ook al niet. Het begint steeds zotter te worden. Ben heel benieuwd hoe dit allemaal gaat aflopen.
De goud- en zilverprijs
Hieronder ga ik het grotere plaatje bekijken.
Goud verwachtingen
De goudprijs is maart 2024 aan het krachtigste deel van de bullmarkt begonnen. Het ging in iets meer dan een jaar tijd van rond de 2000 dollar naar nu rond de 3300 dollar.
Geheel vorig jaar waren het met name niet westerse centrale banken die goud kochten. Dat doen ze nog steeds. Dit jaar zijn ook westerse beleggers begonnen met goud aan te kopen. Dat zit echter nog in het beginstadium. De massa moet nog komen.
De goudprijs lijkt nu zo rond de 3300 tot 3500 dollar te blijven hangen. Dat heeft met name met 2 zaken te maken.
De hoge en all time highs makende Amerikaanse beurzen laten zien dat westerse en met name Amerikaanse beleggers zich nergens zorgen over maken. Ze zijn heel optimistisch over de toekomst en dat helpt goud niet.
Beurzen zijn een sentimentsgraadmeter en hoe hoger de beurzen des te beter het sentiment en daardoor minder aandacht voor goud. Meer zorgen, lagere beurzen en men gaat richting goud draaien.
Het tweede is de Fed. De Amerikaanse rente is nog steeds relatief hoog. De Fed heeft de geldpers ook nog niet aangezwengeld. Het moment dat de Fed de rente gaat verlagen komt echter nabij.
Renteverlagingen door de Fed of nog beter de geldpers weer aan zullen er voor zorgen dat Amerikanen meer goud gaan kopen. Met goud zitten we gewoon te wachten op lagere Amerikaanse beurzen en de Fed die de rente gaat verlagen of de geldpers aanzet.
Pas dan zullen de Amerikanen massaal in goud gaan stappen. Mijn lange termijndoel voor de goudprijs blijft de 5400 dollar.
Zilver verwachtingen
Afgelopen vrijdag steeg de zilverprijs aanzienlijk. Dat was overigens geen short squeeze. Een short squeeze verloopt plots en vaak zelfs binnen seconden/minuten.
Wat we vrijdag zagen had te maken met technische analyse. De zilverprijs brak vrijdag naar boven uit een voortzettingspatroon. Dat gaf een koopsignaal en zilver kopen dat deden veel beleggers dan ook.
Lagere Amerikaanse beurzen en een renteverlaging door de Fed zullen ook de zilverprijs hoger gaan zetten. Voor zilver is dat echter inmiddels achtergrondmuziek geworden. De afgelopen maanden is het aanstaand gebrek aan zilver het zwaarst gaan wegen.
Dat er al 5 jaar meer vraag dan aanbod van zilver is heeft de afgelopen weken de overhand gekregen. Logisch want een aanstaand gebrek aan iets zal altijd voor hogere prijzen zorgen.
Nu is het zilver op dit moment nog niet op. Er is nog voorraad. Echter met het oog op een aanstaand gebrek is het hamsteren al begonnen. In mei een record aan fysieke uitlevering van zilver bij COMEX.
Het gevolg van dat hamsteren is dat de afgelopen weken de zilverprijs onafhankelijk van de bewegingen van goud een eigen weg omhoog is gaan volgen.
Goud pauzeert en rust uit en zilver is de berg aan het beklimmen. Komt de zilverprijs boven de 40 dollar dan zal het niet meer zo lang duren of we zien de 50 dollar.
Mijn lange termijndoel voor de zilverprijs blijft de 100 dollar. Kortstondige stijgingen naar 150, 200 of zelfs heel even 250 dollar sluit ik echter niet uit.
Verwachtingen aandelen van mijnen en zoekers
Dit is geen kip of ei verhaal. De goudprijs is de eerste kip gevolgd door zilver de tweede kip. De eieren die de kippen daarna leggen zijn de stijgende koersen van mijn- en zoekersaandelen.
Eerst goud en zilver omhoog en pas daarna de aandelen van mijnen en zoekers. Daar zit enige vertraging in. Die vertraging is nu nog nooit eerder voorgekomen zo groot geweest. Goud en zilver begonnen maart 2024 aan het krachtigste deel van de bullmarkt.
Gemiddeld genomen begonnen de aandelen van mijnen en zoekers pas begin dit jaar de stijgingen van goud en zilver een beetje te volgen. Met een vertraging van ongeveer een jaar dus.
De oorzaak is dat deze bullmarkten van goud en zilver (voor het eerst) in niet westerse landen zijn begonnen. De aandelen van mijnen en zoekers zijn voornamelijk afhankelijk van westerse beleggers en die deden vorig jaar nog nauwelijks mee.
De afgelopen weken begint die vertraging van 1 jaar wel iets af te nemen. Normaal kunnen die aandelen van mijnen en zoekers binnen een paar weken hogere goud- en zilverprijzen inprijzen (Ik heb het dan over beurswaardes die horen bij een bepaalde goud- en zilverprijs).
Nu hebben we te maken met een gigantische vertraging. Het is wachten op het moment dat die westerse en met name Amerikaanse beleggers massaal gaan toeslaan. Dan zal die vertraging van 1 jaar snel ingelopen gaan worden.
Het zal voor heel erg hard stijgende aandelen van mijnen en zoekers gaan zorgen. Want kijkend naar de huidige goud- en zilverprijs hebben ze bijna allemaal nog een enorme onderwaardering.
Ik verwacht dat het niet de goudmijn- en goudzoekersaandelen gaan zijn die als eerste omhoog schieten.
Als het de zilverprijs binnenkort lukt om tot boven de 40 dollar te stijgen zal dat op interesse van Amerikaanse beleggers kunnen rekenen. Daar gaan die aandelen van zilvermijnen en zilverzoekers dan meteen van profiteren.
Ik verwacht dus dat het zilver op basis van aanstaand gebrek eerder zal lukken de 40 dollar te doorbreken en richting de 50 dollar te gaan. Dan dat goud meer afhankelijk van een renteverlaging door de Fed of lagere beurzen/sombere beleggers de forse stijging weer gaat oppikken.
Vergeet daarbij ook niet dat er maar relatief heel erg weinig echte (hoofdzakelijk zilver) zilvermijnbedrijven en zilverzoekers zijn.
Het gaat nu belangrijk zijn dat de zilverprijs niet plots al te hard gaat stijgen maar dat het meer geleidelijk verloopt. Ja, u leest het goed. Ik heb liever dat zilver traag stijgt.
De reden is dat hele snelle stijgingen van zilver door zilvermijn- en zilverzoekers niet zijn bij te benen.
Een short squeeze ziet er leuk uit maar je hebt er niks aan. Die torenhoge zilverprijs zal er misschien maar enkele minuten zijn. Daar gaan die aandelen van mijnen en zoekers niet in mee. Een short squeeze heeft alleen nut om die shortclub definitief buiten te trappen.
Voor de zilvermijn- en zilverzoekersaandelen is het beter dat de stijgingen van zilver stapsgewijs en met vertragingen verlopen. Dat geeft die aandelen dan de tijd om die achterstand op de zilverprijs van nu nog bijna een jaar weer in te lopen tot enkele weken.
Is die achterstand ingelopen dan zullen ze daarna beter op de zilverprijs kunnen reageren. Kijk ik naar de zilverprijs van vrijdag dan hadden de zilvermijn- en zilverzoekersaandelen in mijn portefeuille op basis daarvan gemiddeld ongeveer 250% hoger moeten staan.
Die achterstand op de zilverprijs moet dus nog ingelopen gaan worden. En dat kost tijd. Een doorbraak van de 40 dollar zal de 50 dollar weer in zicht gaan brengen en dan zal die achterstand sneller ingelopen gaan worden.
De resultaten van mijn portefeuille zullen heel afhankelijk zijn van wanneer de zilverprijs de 50 dollar gaat aantikken. Te snel, bijvoorbeeld eind deze maand en mijn portefeuille zal misschien met 100% tot 200% zijn gestegen.
Een trager verloop en pas eind herfst de 50 dollar en mijn portefeuille kan met 400% zijn gestegen. Die 50 dollar is zeker niet mijn einddoel want dat is de 100 dollar. Ik gebruik die 50 dollar even om aan te geven wat we de komende maanden kunnen verwachten als de zilverprijs inderdaad blijft stijgen.
Ik heb het altijd over het gemiddeld rendement op mijn portefeuille en dat zijn 12 zilvermijn- zilverzoekersaandelen. Per aandeel kunnen de verschillen in rendement gigantisch zijn. Goed spreiden is dus heel erg belangrijk.
De weekverwachting voor de beurzen
Deze week gaat het cijferseizoen weer beginnen. Ik denk dat het nog een kwartaal te vroeg is om al veel nadelen van die handelsoorlog te kunnen verwachten. Ik verwacht daarom een matig tot redelijk cijferseizoen.
De importtarievendeadline van 1 augustus en alles wat er in tussentijd nog staat te gebeuren zal waarschijnlijk de komende weken zwaarder gaan wegen.
De weekverwachting voor de AEX
De AEX zit al sinds begin mei in de smalle bandbreedte 910-935. Zo smal en al zo lang en dan ook nog eens net onder een all time high top is zeer uitzonderlijk. Eens zal er een uitbraak komen en die kan dan heel fors zijn.
Europese beurzen en ook de AEX zullen maandag wel last van die aangekondigde 30% importtarieven voor de EU gaan krijgen.
De verwachtingen voor de 3 websites:
In volgorde van waar voor de komende weken de grootste kansen liggen.
Verwachting zilvermijnwebsite
Met mijn 12 zilvermijn- en zilverzoekersaandelen zit ik na 3 recente wisselingen nu in positie om maximaal te kunnen profiteren van een stijgende zilverprijs. Ik verwacht de komende weken geen wisselingen van aandelen.
Verwachting goudmijnwebsite
Het blijft wachten op de doorbraak van de 3500 dollar. Ik verwacht de komende weken geen aandelen te wisselen.
Verwachting ETF website
Voor alle ETF groepen behalve J en K verwacht ik de komende weken geen aankooptransacties omdat ik later dit jaar aanzienlijk lagere beurzen verwacht. Ik blijf wachten op de beursbodem.
Voor de ETF groepen J en K ga ik de komende weken kijken of doelen al nagenoeg bereikt zijn. Zo ja, kunnen er verkopen volgen. Klanten krijgen dan een mail. Ik verwacht ook geen aankopen in de groepen J en K.
Prijzen 2, 4, 7 of 12 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst
Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.