Beursverwachting komende week

Laatste update: 16-02-2020 18:46

Nog steeds het coronavirus

Het cijferseizoen loopt op zijn eind. Hoe bedrijven het in het vierde kwartaal ook hebben gedaan. Het zegt helemaal niets over dit eerste kwartaal. Want dit eerste kwartaal staat volledig in het teken van het coronavirus.

Hoe meer dat westerse bedrijven zaken doen met China des te meer last zal men er nu van hebben. Per bedrijf gaan die verschillen enorm zijn. Het meeste last hebben uiteraard bedrijven in China zelf. Veel bedrijven zijn weken dicht gebleven.

Inmiddels worden er steeds meer opgestart. Maar met gebrek aan toeleveringen en personeel draaien ze nog lang niet op maximale capaciteit. Wanneer wel is afhankelijk van het coronavirus. Tot op heden is er echter nog niks te zeggen over wanneer dat voorbij zal zijn.

De Chinese overheid doet er echter alles aan om de schade bij bedrijven te beperken. Financiële steun en extra leningen om bedrijven overeind te houden en faillissementen te voorkomen.

Dat is noodzakelijk want als bedrijven gaan omvallen kom je in een negatieve spiraal terecht met als gevolg een grote economische crisis. Gezien de macht die de Chinese overheid in eigen land heeft zal het zeker lukken om Chinese bedrijven voor het ergste te behoeden.

Zie al die extra ingezette middelen echter niet als stimulatie. Op dit moment is het alleen om erger te voorkomen. Stimulatie komt pas als het coronavirus achter de rug is. Westerse bedrijven die last krijgen kunnen vaak veel minder een beroep op de westerse overheid doen.

Deels wegvallen van China als afzetmarkt of een westerse fabriek die door gebrek aan Chinese onderdelen stilvalt. Dat hoort allemaal bij het bedrijfsrisico. Nu verwacht ik niet dat er meteen grote beursgenoteerde bedrijven gaan omvallen. Die krijgen hooguit te maken met lagere omzetten en minder winst of meer verlies.

Omdat we nu op de helft van het eerste kwartaal zitten verwacht ik dat veel bedrijven de komende weken al wel gaan waarschuwen voor de negatieve gevolgen van het coronavirus. Dat kan druk op de aandelenkoers gaan zetten. Verder verwacht ik dat steeds meer westerse bedrijven deze week problemen met Chinese toeleveringen gaan krijgen.

De FED

Afgelopen donderdag kwam de FED met de aankondiging dat men met ingang van de dag erop de repo noodhulp bedragen ging verlagen. Dit ondanks dat de vraag uit de markt vaak al hoger lag.

Ik verwacht dat die lagere repo bedragen al meteen deze week voor druk op de beurskoersen gaan zorgen. De afgelopen jaren hebben we dit verschijnsel al vaker gezien. Toen de FED de rente begon te verhogen gingen beurzen (eind 2018) hard dalen.

Ook toen de FED het doorrollen van aflopende obligaties begon af te bouwen gingen beurzen naar beneden. Rente en obligatie maatregelen werken altijd met enige vertraging door op de beurs. Met repo geld is dat een ander verhaal.

De repo markt is bedoeld om financiële ruimte te bieden aan banken en financiële instellingen die op die dag even wat moeten gladstrijken. Beperk je die financiële ruimte dan moeten banken en financiële instellingen direct voorzichtiger worden.

Dat de FED nu gezien de economische risico’s van het coronavirus een verkrappend beleid gaat voeren lijkt niet zo verstandig. Ik denk dat de FED gewoon af wil van die repo noodhulp.

Want er komen steeds meer vragen over, het zorgt ervoor dat banken en financiële instellingen teveel risico’s durven te nemen en met repo noodhulp lijkt het teveel dat het financiële systeem aan het wankelen is.

De FED zal door te stoppen met de repo hulp de weg vrij willen maken voor een nieuwe QE. Want die is hard nodig. De schuld van de Amerikaanse overheid loopt steeds verder op. Dat geld moet ergens vandaan komen. De Amerikaanse economie kan inmiddels ook wel een steuntje in de rug gebruiken.

De kapstok om het aan op te hangen is er ook al. Vanwege de economische gevolgen van het coronavirus is een tijdelijke stimulatie van de Amerikaanse economie met een nieuwe QE noodzakelijk geworden.

Maar voor die QE er is (op 18 maart komt de FED weer bij elkaar) kunnen zeker Amerikaanse beurzen behoorlijk last krijgen van het lager zetten van de repo bedragen.

De goud- en zilverprijs

Er kruipt steeds wat meer coronavirus angst in de goud- en zilverprijs. Voor de wat langere termijn moeten we het hebben van meer centrale bank stimulatie die nodig zal zijn om van de economische gevolgen van het coronavirus te herstellen.

Het Australische goudzoekersbedrijf in mijn portefeuille heeft het ook afgelopen week weer uitstekend gedaan. Sinds aankoop september vorig jaar sta ik al op meer dan 270% winst. Ik blijf het aandeel een koopkans noemen.

Want er gaan op korte termijn (zeer waarschijnlijk al deze week) nog veel meer boorresultaten komen. Wat we de komende tijd (weken) allemaal kunnen verwachten. Op de plaats waar men de grote ontdekking deed meer inzicht over hoe plek A en B met elkaar in verbinding staan.

Daarnaast meer inzicht over hoe groot plek A en B zijn. Misschien nog wel belangrijker tot welke diepte er goud te vinden is. Want zowel op plek A als B heeft men alleen nog maar aircore boringen gedaan. Die gaan niet zo diep en stopten in de goudlaag.

Vorige week is men met RC boringen begonnen en ook diamond boringen gaan op korte termijn beginnen of zijn al begonnen. Op korte termijn gaan we meer te weten komen over de afmetingen van A en B en nog belangrijker de diepte.

Naast de plaats waar A en B gelegen zijn is een andere plaats waar men in december ook al goede boorresultaten had. Die tweede plaats moet nog verder onderzocht worden. Ik verwacht nog heel wat goede boorresultaten.

Er gaan nu 2 zaken heel belangrijk worden. Zit er voldoende goud om er een mijn te kunnen beginnen? Die mijlpaal bereiken en dit bedrijf kan ineens nog eens 3 tot 4 keer zoveel waard worden. Gezien de boorresultaten tot nu toe schat ik die kans als groot in.

Zit er zoveel goud dat het voor een groot goudmijnbedrijf een interessante overname kandidaat is geworden? Dan zal het bedrijf ruim meer dan 5 keer de huidige waarde waard worden.

Het is allemaal afhankelijk van de boorresultaten. De komende weken zullen er steeds meer boorresultaten bekend gemaakt worden. Zijn die goed zal het aandeel er iedere keer verder op stijgen.

De week verwachting voor de beurzen

Het coronavirus blijft een groot risico. Zolang het een Chinees probleem lijkt durven beleggers weg te kijken. Dat gaat anders worden als er grotere coronavirus uitbraken in de rest van de wereld komen. Dat risico is er nog steeds.

Wat zeker gaat gebeuren is dat steeds meer westerse bedrijven last gaan krijgen van de vraaguitval vanuit China en de haperende leveringen vanuit China. Hoe meer bedrijven dit gaan aangeven des te groter het risico voor de beurzen.

Dan is er ook nog de repo verkrapping. We gaan dit in eerste instantie merken op de Amerikaanse beurzen. Die zijn overigens vanwege een feestdag op maandag dicht.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Ik verwacht nog steeds een daling. Net als overigens de afgelopen 2 weken maar toen kwam die daling er nog niet. De laatste paar dagen van vorige week ging de vaart er echter volledig uit.

Met stijgingen van 0,02% (donderdag) en 0,01% (vrijdag) per dag gaan we de 700 niet halen. Eind vorige week sloop de twijfel in de markt. Nu het coronavirus nog steeds niet voorbij is en de schade aan de economie en bij bedrijven aan het toenemen is kan die twijfel snel naar negatief omslaan.

Gezien de lagere repo bedragen kunnen grote Amerikaanse partijen een daling maar beperkt meer opvangen. Dus begint de daling dan kan die wel even gaan doorzetten.

Prijzen 2, 4 of 7 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

De hedge van de 7 goudmijnaandelen waarin ik beleg t.o.v. de goudprijs: klik hier