Beursverwachting komende week
Laatste update: 12-04-2025 23:49
Wie maakt mijn schoenen? Of: Wie leent mij geld om schoenen te kopen?
De vragen hierboven zijn in de kern waar het nu om gaat. Voor President Trump is het heel belangrijk dat zijn schoenen in de VS worden gemaakt. Hij wil alle productie terughalen naar de VS.
Landen die hem goedkope schoenen leveren maakt hij uit voor profiteurs. Hij komt met importheffingen om die goederenstroom uit het buitenland te stoppen.
Er is echter nog een andere stroom. Geld dat uit het buitenland richting de VS gaat. Buitenlandse beleggers, banken en pensioenfondsen kochten maar al te graag Amerikaanse aandelen en Amerikaanse staatsobligaties.
Hierdoor konden Amerikanen geld verdienen of geld lenen om schoenen te kopen. Dat is nu allemaal aan het veranderen. In eerste instantie moeten Amerikanen nu de importtarieven van kracht zijn gewoon meer voor veel producten gaan betalen.
Een dalende dollar maakt die producten nog duurder. Dat meer productie naar de VS zal gaan tegenvallen. Het zal in ieder geval heel traag gaan want die fabrieken en ingewerkte arbeiders zijn er nog lang niet.
Wat wel snel gaat zijn geldstromen. Dat kan in milliseconden. Buitenlandse beleggers trekken zich nu terug uit de VS. Dat kan om meerdere redenen. Trump heeft ruzie gemaakt met veel landen en die landen trekken hun geld terug uit de VS en uit de dollar.
Beleggers zien een uit de klauwen lopende staatsschuld, een op termijn toenemende inflatie, een recessie, een wispelturige president, een hard dalend consumentenvertrouwen en een dalende dollar. Geen basis om daar nog te gaan beleggen of investeren.
Het is ook niet iets dat snel gaat veranderen. Er heerst Trump angst. Bij landen, bedrijven, beleggers maar kijkend naar het hard gedaalde Amerikaans consumentenvertrouwen en de kritiek die Trump ook van leden van de eigen partij de republikeinen krijgt ook binnen de VS zelf.
Daar gaat de VS nog een kleine 4 jaar last van houden. Dus hoe nu verder. Door die 10% heffing voor bijna alle landen heeft de VS in 100 jaar tijd niet zo’n hoge gemiddelde importheffing gehad.
Meer dan 100 jaar geleden reden ze nog met paard en wagen, hadden veel vrachtschepen nog zeilen en was men minder afhankelijk van importen. Dat is nu wel anders en de gevolgen gaan voor de inflatie en de economie veel groter zijn.
Het woord stagflatie (geen economische groei wel een toenemende inflatie) valt dan ook vaak. Dat dekt de lading niet zo goed. Dit gaat een alsmaar verder krimpende economie in combinatie met een hard stijgende inflatie worden. Daar is nog geen woord voor.
Yields op staatsobligaties zullen hard stijgen en de dollar zal verder dalen. Veel bedrijven zullen failliet gaan en de werkloosheid zal hard oplopen.
Op korte termijn kunnen er al banken omvallen. Gezien de hard gestegen beurzen van de afgelopen jaren heb ik altijd het vermoeden gehad dat men met enorme hefbomen in aandelen en obligaties zit. Een aantal banken kan dan nu zo scheef zitten dat ze het niet meer gaan redden.
De redding van de Amerikaanse economie zal ook deze keer van de Fed moeten komen. Lagere rente en de geldpersen op volle toeren. Voor de beurzen zal de geldpers (en dus niet renteverlagingen) de bodembel doen luiden.
Voor nu staan beurzen nog steeds veel te hoog. Het grote schrikeffect ligt wel achter ons. Beleggers die in oude patronen van op koopjes jagen blijven hangen kunnen beurzen wel een beetje laten herstellen.
Maar uiteindelijk zal er nog veel aanstaande ellende ingeprijsd moeten gaan worden. Zolang geldpersen niet draaien zie ik geen kansen op de beurzen. Pas als de Fed de geldpers opstart ga ik kijken of er al kansen op de beurzen zijn.
Die geldpers kan overigens wel sneller komen dan veel beleggers nu inschatten. En vergeet renteverlagingen. Beurzen en ook obligaties hebben heel hard veel geld nodig en hebben nu weinig aan alleen lagere leenkosten.
Ik heb het al heel vaak aangegeven volg die yield op de 10 jaars Amerikaanse staatsobligatie. Boven de 4,5% geeft problemen en boven de 5% gaat de grote ellende beginnen.
Als kanarie in de kolenmijn gaan de junk bonds fungeren. Die junk bonds zijn obligaties van bedrijven met zwakke financiën. Met die junk bonds zal het als eerste helemaal mis gaan.
De goud- en zilverprijs
Na een eerste (onterechte) korte schrikreactie na Bevrijdingsdag begonnen goud en zilver vorige week aan herstel. Ik splits even goud en zilver. Want de fundamenten vertonen veel verschillen.
Eerst goud. De goudprijs had maar heel erg weinig last van Trump zijn Bevrijdingsdag. Eigenlijk bleef goud als bijna de enige veilige haven goed overeind. Vorige week steeg goud alweer naar het zoveelste all time high.
Het geeft aan dat de breed gedragen goudbullmarkt vorige week pas is begonnen. Kijk je naar de goudgrafiek van vorig jaar dan zie je een overduidelijke krachtige bullmarkt. Er waren toen echter maar enkele tientallen goudkopers.
De centrale banken van vooral niet westerse landen kochten vorig jaar veel goud. De rest van de beleggers hadden vorig jaar geen oog voor goud. Kort na de winst van Trump kochten eind vorig jaar een aantal grote Amerikaanse partijen (stiekem nadat met goud futures de prijs was gedrukt) goud om het in de VS op te slaan.
Toen dit begin dit jaar bekend is geworden begonnen ook een beperkt aantal westerse beleggers goud te kopen. Het was het eerste prille begin dat er wel voor zorgde dat goud tot boven de 3000 dollar steeg.
Sinds vorige week hebben we een totaal nieuwe situatie (zie hierboven). Dat zet de wereld op zijn kop maar het heetst van de strijd zal in de VS plaatsvinden.
Het gaat ervoor zorgen dat wereldwijd en met de Amerikanen nu voorop steeds meer beleggers groot of klein in goud gaan vluchten. Internationale beleggers die uit Amerikaanse aandelen en obligaties vluchten zullen ook uit de dollar vluchten. Voor een deel van dat geld zal men goud kopen.
Door de huidige gebeurtenissen kan de invoering van de BRICS goud gedekte munt in een stroomversnelling komen. Pas vorige week is de breed gedragen goudbullmarkt begonnen. Het is een beweging die normaal enkele jaren blijft aanhouden.
Voor dit jaar blijft mijn verwachting dat goud naar de 3600 dollar gaat. Mijn goudprijseinddoel laat ik nog op 5400 dollar staan. De kans dat we dat doel dit jaar al gaan halen is nu wel aanzienlijk toegenomen.
Als centrale banken inderdaad de geldpersen weer moeten aanzetten zal dat het moment zijn om nog eens naar dat goudeinddoel van 5400 dollar te kijken. Is er dan veel ellende en moeten die geldpersen overuren maken gaat mijn goudeinddoel naar de 10.000 dollar of hoger. Maar dat is voor later.
Dan zilver. Kijkend naar goud een gigantische achterblijver. De goud/zilverprijsverhouding was vrijdag 101. Dat is de op 1 na (april 2020 corona uitbraak) hoogste stand in 100 jaar tijd. Zilver is ten opzichte van goud dus spotgoedkoop. Dat gaat niet nog lang zo blijven.
Er waren wat onterechte zorgen dat door de importtarieven er minder vraag naar zilver vanuit de industrie zou komen. Waar men zilver voor gebruikt (elektronica, defensie, zonnepanelen, AI, elektrische auto’s enz.) zijn echter grote groeimarkten.
Dit weekend heeft Trump besloten dat zonnepanelen, smartphones, computers, chips en tal van andere elektronicaproducten uitgezonderd worden van importheffingen. Ook die uit China! Dat neemt het minder vraag naar zilver risico helemaal weg.
Over vraag en aanbod van zilver gesproken. Deze week op 16 april het zilver hoogtepunt waar ik als zilverfanaat ieder jaar naar uitkijk. The Silver Institute komt dan met het jaarlijks rapport over vraag en aanbod van zilver.
Dan zullen we weten hoe groot in 2024 het gat tussen vraag en aanbod van zilver was. Tevens gaan ze een verwachting voor dit jaar afgeven.
Tot nu toe kreeg dat rapport altijd 0 media aandacht. Ondanks dat er al jaren meer vraag naar zilver dan aanbod van mijnen en recycling samen was hadden beleggers geen aandacht voor het rapport. Dat kan nu met veel meer aandacht voor goud en zilver totaal anders verlopen.
Als het rapport deze week breed in het nieuws komt kan het met de zilverprijs hard omhoog gaan. Voor de relatief korte termijn zie ik zilver naar de 50 dollar gaan. Mijn einddoel voor zilver was altijd 100 dollar. Dat zou met wat meer speculanten in de markt dit jaar al gehaald kunnen worden.
Gaan de geldpersen aan dan zal ik ook mijn einddoel voor zilver verhogen. Een kortstondige piek naar 250 dollar is dan niet meer uit te sluiten.
Dan de aandelen van mijnen en zoekers. Goud was nog nooit zo duur. Olie (bepaalt voor een groot deel de kosten van een mijn) was t.o.v. goud nog nooit zo goedkoop. Goudmijnaandelen waren t.o.v. de goudprijs nog nooit zo goedkoop.
Dan is het simpel en moet je aandelen van goudmijnen kopen. Waarom dat nog nauwelijks is gebeurd? De aandelen van goudmijnen beginnen pas te stijgen nadat de goudprijs is gestegen. Dat was altijd zo.
Wat deze keer anders is dat is dat westerse (Amerikaanse) beleggers pas heel recent interesse in goud hebben gekregen. En met name die westerse en Amerikaanse beleggers zijn nodig om goudmijnaandelen en de aandelen van goudzoekers te kopen.
Niet westerse centrale banken die vorig jaar en ook dit jaar veel goud kochten kopen wel goud maar geen aandelen van mijnen of zoekers zo simpel is dat.
Voor de aandelen van goudmijnen en goudzoekers gaat het spel nu pas beginnen. Datzelfde is ook geldig voor de aandelen van zilvermijnen en zilverzoekers. Daar gaat het gebeuren als zilver wat verder gaat stijgen.
Dat kan op woensdag al als The Silver Institute met het vraag- en aanbodrapport voor zilver komt en dat de aandacht krijgt die het verdient.
Dus nog 2 handelsdagen de tijd om daar met aankopen van zilvermijn- en zilverzoekersaandelen op in te spelen. Als u wilt zien in welke 12 goudmijn- en goudzoekersaandelen ik beleg: klik hier. Voor de 12 zilvermijnen- en zilverzoekersaandelen: klik hier
De weekverwachting voor de beurzen
Wat Trump gaat doen zal onvoorspelbaar blijven. Op donderdag krijgen we de ECB. De hoop is een renteverlaging van 0,25%. Het kan maar zal niet zwaarder wegen dan de handelsoorlog problematiek.
Uiteraard zal de ECB op de risico’s van de handelsoorlog wijzen. Dat gaat dus geen hoopvol verhaal worden.
Dan hebben we ook nog het cijferseizoen. Kijkend naar wat er nu speelt zijn de cijfers waar bedrijven mee komen oud nieuws en niet meer relevant. De verwachtingen die bedrijven uitspreken zullen veel zwaarder wegen.
We gaan de komende weken overspoelt worden door bedrijven die sombere verwachtingen uitspreken en op de risico’s van de handelsoorlog zullen wijzen. Daar gaan beleggers dan steeds zenuwachtiger van worden.
De weekverwachting voor de AEX
De AEX zit nu in de bandbreedte 710 – 840. Met nog redelijk wat steun rond de 780. Onder de 780 en de AEX gaat naar de 710. Boven de 840 en het ziet er ineens een stukje beter uit.
Er gaat nu op 2 manieren aan de AEX en alle beurzen getrokken worden. Omhoog door koopjesjagers die door de lage koersen kansen zien. Omlaag door bedrijven die in het cijferseizoen negatief over de toekomst zijn en beleggers die meer naar de lange termijn gevolgen kijken.
Trump zal daar op zijn onvoorspelbare manier doorheen fietsen. Ik blijf zwaar negatief over de beurzen. Als alle importtarieven plots van de baan zijn zal ik naar positiever draaien. Maar dat terug in de tijd naar voor Trump’s “bevrijding van de Amerikanen” zie ik niet gebeuren.
Prijzen 2, 4, 7 of 12 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst
Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.