Beursnieuws

Laatste update: 18-07-2019 18:35

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

Beleggers zijn een beetje teleurgesteld. Het cijferseizoen is nog maar net begonnen. Hier en daar een tegenvaller maar over het algemeen zijn de cijfers best aardig. De meesten vallen in de categorie beter dan verwacht.

Inmiddels hebben 12% van de 500 in de S&P opgenomen bedrijven de cijfers bekend gemaakt. Meer dan 80% van die cijfers waren beter dan verwacht. Met verwachtingen voor de rest van het jaar blijft men voorzichtig. Begrijpelijk gezien de onzekerheid horende bij een handelsoorlog.

In Europa hetzelfde beeld als in de VS. Bijna alle beurzen in het rood omdat beleggers te vaak teleurgesteld reageren op bedrijfscijfers. Op de achtergrond is de handelsoorlog tussen de VS en China weer een beetje aan het escaleren.

Beurzen zijn de afgelopen maanden gestegen vanwege de hoop op een oplossing voor de handelsoorlog en meer stimulatie van centrale banken. Deze week beginnen beleggers zich te realiseren dat er op korte termijn geen oplossing komt voor de handelsoorlog en dat de kans op verdere escalatie aan het toenemen is.

Ik ben wel een beetje verbaasd over de negatieve reacties vanwege tegenvallende bedrijfscijfers. Juichen als centrale banken klaar staan om meer te stimuleren. Maar blijkbaar niet accepteren dat de reden voor meer stimulatie een afzwakkende wereldeconomie is waardoor bedrijfscijfers wat slechter uitpakken.

Het is het een of het ander. Een sterk groeiende wereldeconomie en steeds meer stimulatie zijn 2 smaakjes die niet bij elkaar passen. Over de langere termijn winnen de acties van centrale banken het op de beurs altijd van tegenvallende bedrijfscijfers.

Wat we nu zien is een momentopname. Maar wel een met een hoog risico. Een in de ogen van beleggers tegenvallend cijferseizoen met beurzen nabij toppen of all time highs kan een golf aan winstnemingen veroorzaken.

Krijgen we nog een paar dagen met teleurgestelde beleggers dan kan er een correctie volgen. Niet veel van te vrezen want volgende week krijgen we de ECB en de week daarop de FED. Die centrale banken kunnen weer rust brengen. Althans als men stimuleringsacties gaat aankondigen.

Voor morgen verwacht ik nog een redelijk rustige dag. Het is de dag dat de maandopties aflopen. De belangen van professionele partijen zijn dan zo groot dat men geen grote beursbewegingen zal accepteren. Dat kan maandag anders zijn.

Misschien iets te vroeg om nu al conclusies te trekken. Maar om beurzen boven oude toppen te laten stijgen is er meer nodig dan het huidige cijferseizoen.

Zeker met de wetenschap dat in het begin van het cijferseizoen veel dienstverlenende bedrijven en banken met cijfers komen. De industrie die de meeste economische tegenwind heeft gehad komt pas wat later.

De goud- en zilverprijs

De zilverprijs is al tot dik boven de 16 dollar gestegen. De goudprijs een stijging tot bijna 1430 dollar. Tijdens de krachtige stijgingen van de afgelopen weken is mij iets opgevallen. In feite zijn er 3 grote edelmetaalmarkten Azië, Europa (Londen) en de VS.

De afgelopen jaren steeg de goud- en zilverprijs meestal heel vroeg in de ochtend als de Aziaten aan het handelen waren. Gedurende de dag door Europese handel zijwaarts of wat lager. En bijna altijd tijdens de Amerikaanse handel een stapje terug.

Long posities in Azië, neutraal in Europa en short in de VS dat is jarenlang het beeld geweest. Sinds een paar weken is dat beeld totaal veranderd. Nu kleine dalingen in de ochtend en gedurende de dag.

Maar vanaf het moment dat Amerikaanse beleggers wakker zijn vliegen de goud- en zilverprijs omhoog. Eerst dacht ik nog dat het misschien te maken had met berichtgeving. Want ook Trump en de Amerikaanse overheid zijn dan actief met nieuws.

Die connectie met nieuwsberichten heb ik echter zelden kunnen vinden. Wat is dan de reden dat Amerikaanse edelmetaal beleggers en speculanten ineens van jarenlang short naar long zijn gedraaid?

De belangrijkste reden is dat de FED de rente gaat verlagen. Dan moet je niet short maar long in goud en zilver zitten. Daarnaast hebben de Amerikanen een groot voordeel met hun sterke dollar.

Goud is in dollars veel goedkoper dan in andere gedevalueerde valuta. Door beleggingen in goud en zilver zal men zich willen indekken tegen een aanstaande daling van de dollar.

Achter de huidige goud en zilver bullmarkt zitten dus Amerikaanse beleggers en speculanten. De Amerikaanse beleggingsbudgetten zijn gigantisch en met geen enkele andere financiële markt te vergelijken.

De interesse in goud en zilver in de VS is getriggerd door de kans op meer stimulatie door de FED. Zolang de FED meer blijft stimuleren zal de goud en zilverprijs daarom blijven stijgen. De huidige bullmarkt zal dan nog jaren aanhouden.

De goudmijn en zilvermijnaandelen waar ik in beleg vandaag gemiddeld nog een beetje omhoog. Maar door de enorme stijgingen van deze week ook wat beperkte winstnemingen. Die kans op winstnemingen zal morgen de laatste dag van de week waarschijnlijk nog wat toenemen. Even gas terug nemen om daarna weer verder te stijgen.

De AEX

Een kleine daling. Ook vandaag zorgde ASML ervoor dat de AEX niet zover in het rood ging als de meeste andere beurzen. Vanwege het aflopen van de opties verwacht ik voor morgen weinig beweging. Blijft het rustig dan zal ik morgen geen update schrijven.

Meteen na een nieuwe update of beursverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Prijzen 2, 4 of 7 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

De hedge van de 7 goudmijnaandelen waarin ik beleg t.o.v. de goudprijs: klik hier