Beursnieuws

Laatste update: 17-09-2021 19:53

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

Wisselende sentimenten. Europese beurzen begonnen de dag nog goed. Het bericht dat de Chinese centrale bank 100 miljard Yuan aan het financiële systeem verstrekte viel in eerste instantie goed.

Daarna begonnen beleggers zich af te vragen of dit misschien hoognodige hulp was. Er zijn namelijk grote zorgen over vastgoedbedrijf Evergrande. Dat bedrijf is in de schulden aan het verzuipen.

De bevestiging dat de inflatie in de eurozone inderdaad zoals het voorlopige cijfer aangaf 3% is kwam om 11:00. Daarna begonnen Europese beurzen te dalen.

Het Amerikaans consumentenvertrouwen is deze maand gestegen. Maar met een stijging van 70,3 naar 71 kun je beter zeggen dat het gelijkblijvend is. Een aantal beleggers begint zich steeds meer zorgen te maken.

Die geweldige economische groei die deze tweede jaarhelft zou komen is er gewoon niet. Er is nog wel groei maar hij neemt eerder af dan toe.

Met over 3 weken het begin van het cijferseizoen wel iets om rekening mee te houden. De FED volgende week woensdag geeft ook onzekerheid. En dan is er in China nog van alles aan de hand.

De goud- en zilverprijs

De FED op woensdag zal voor goud en zilver heel belangrijk gaan worden. Nu zie ik altijd richting een groot event liever lagere dan hogere prijzen.

Maar zo laag hoeft nu ook weer niet. Dan kan het ook extra meevallen zullen we maar zeggen. Maar hoe dan ook. Kijk niet te veel naar de goud- en zilverprijs voorafgaand aan woensdag.

Na woensdag weten we pas waar we staan. Bij de mijnaandelen op een paar kleine plusjes na overwegend rood.

De AEX

De dag mooi begonnen en zelfs een tijdje boven de 800 gestaan. Daarna een daling tot onder de 800. Normaal zou ik zeggen; de top is gezet, de 800 weerstand is te zwaar en de correctie is begonnen.

Maar met op woensdag de FED wil ik dat nu nog niet doen. Woorden of daden van de FED kunnen een verdere daling in gang zetten. Maar ze kunnen ook kortstondig voor een opleving zorgen.

Hoe dat ook gaat verlopen. Mijn verwachting blijft dat er een correctie zit aan te komen. De FED zou hooguit even voor uitstel kunnen zorgen.

Wijze lessen te leren

Zaterdag ga ik 2 nieuwe zilverzoekers op de zilvermijnwebsite plaatsen. Ik heb deze keer voor een andere aanpak gekozen. Er zit nu een week tussen verkoop en aankoop. Tevens worden beiden in weekends bekend gemaakt.

Ik hoop het zo beter en rustiger te laten verlopen. De reden is het chaotische verloop toen ik vorig jaar op 31 augustus 2 goudmijnaandelen heb gewisseld. Niet alleen die dag verliep chaotisch.

Het heeft tot op de dag van vandaag grote gevolgen gehad. Ik ben dat gaan analyseren en hieronder staan mijn bevindingen. Laten we daar allemaal wat van leren.

Hoe die eerste dag verliep:

Klanten begonnen meteen fors te kopen. Zoekers zijn echter bedrijven met lage beurswaardes en normaal lage aandelenomzetten. De koersen spoten daarom meteen omhoog. Die dag al met rond de 30%.

Bij 1 zoekersaandeel ging het zelfs zo hard dat de beurs de handel moest stilleggen (Wel grappig overigens dat onze klanten dat voor elkaar kregen). Er waren geen verkopers meer alleen nog maar kopers.

Het desbetreffende bedrijf kreeg meteen een onderzoek naar voortijdig uitgelekt beursnieuws aan de broek. De goudzoeker heeft toen contact met mij opgenomen.

Nadat bleek dat het om een zogeheten “analistenaanbeveling” ging was er geen probleem meer. Want dat mag uiteraard. Het goudzoekersbedrijf heeft mij bedankt voor het getoonde vertrouwen in hun bedrijf.

De dagen erna bleven klanten zonder naar de koers te kijken voor iedere prijs kopen. De koersen bleven keihard stijgen.

De periode kort daarna:

Goudzoekers kunnen als ze met goede boorresultaten komen heel erg hard omhoog. Maar als die gigantische stijging alleen is veroorzaakt omdat ik en daarna onze klanten hebben gekocht klopt de koers niet meer met de fundamenten.

Een beperkte stijging is logisch en geen probleem. Maar binnen een paar dagen meer dan 50% is natuurlijk te extreem. Ook niet klanten beleggen in die aandelen. Die hebben waarschijnlijk die koerssprong gebruikt om winst te nemen.

Met het gevolg dat die hoge koersen niet te handhaven waren en de aandelen begonnen te dalen. Ik wil klanten van de goudmijnwebsite aanraden om de grafieken van die 2 op 31-8-2020 aangekochte aandelen vanaf die datum te bekijken.

Veel klanten stonden toen al binnen enkele weken op gevoelige verliezen. Dat was helemaal niet wat ze hadden verwacht. En dus begon een aantal te verkopen.

Nee, ik heb geen inzicht in wie er koopt of verkoopt. Ik weet het omdat een aantal van die teleurgestelde klanten mails stuurden en dat aangaven.

De periode van oktober tot nu

Toen kwam er een periode waarin de goudprijs een beetje begon te dalen en dit jaar vooral zijwaarts ging. Dit soort periodes kunnen voor komen en zijn niet zo’n groot probleem voor zoekers want die produceren nog geen goud.

Maar uiteraard zorgde het wel voor wat druk op de koers. De aandelen van zoekers kunnen fors bewegen. Als je dan al 30 tot 40% te duur hebt gekocht sta je zo op een behoorlijk verlies.

Dus tot op heden nog steeds mails van klanten die aangeven vanwege het verlies te verkopen. Dat telkens verkopen blijft dan de koers verder drukken. Waardoor weer meer beleggers het niet meer zien zitten.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat het in eerste instantie veel te hoog aankopen en na dalingen weer verkopen voor een zichzelf versterkende spiraal omlaag heeft gezorgd. Ik ben er ook van overtuigd dat zonder die toen te hoge aankopen de 2 aandelen nu veel hoger hadden gestaan.

Het gaat boven verwachting

Nee, niet met de koersen. En ja, de goudprijs zit ook nog een beetje tegen. Maar wat doen die 2 bedrijven het geweldig. Uiteraard heb ik ze met hoge verwachtingen gekocht.

Het waren alle 2 uitstekende aankopen en op het juiste moment (nee, niet wat betreft de minder belangrijke goudprijs maar wel wat betreft de veel belangrijkere ontwikkelingen binnen de bedrijven).

In het kort. De ene goudzoeker (eerste letter een G) had de jaren voor aankoop al behoorlijk wat goud gevonden. Maar wel met een magere 1 gram goud per ton. Echter net voor aankoop werden de aangeboorde goudpercentages aanzienlijk hoger.

Reden voor mij om in te stappen. Het bedrijf zelf zag in die hogere goudpercentages ook ineens meer kansen. Er kwamen nieuwe mensen bij, boorprogramma’s werden veel groter en men ging flink vaart maken.

Boorresultaten werden steeds beter en goudgebieden groter. Begin dit jaar zelfs een gamechanger. Meer dan 20 gram goud per ton en ook nog eens over meer dan 40 meter en dan ook nog eens vanaf 0 meter (zeer lage mijnkosten).

Een dergelijk goed boorgat zie je zelden. Begin dit jaar kwam men ook nog met een rapport dat er al 1,7 miljoen ounce goud was gevonden. Bijna genoeg voor een aardige goudmijn.

Eind dit jaar wederom een rapport met daarin opgenomen de uitstekende boorresultaten van dit jaar. Mei dit jaar stapte VanEck (Die kennen we o.a. van de VanEck Junior Gold Miners ETF) bij het bedrijf in door meteen voor 5 miljoen aandelen te kopen.

Volgend jaar gaat de goudzoeker onderzoeken of men al een mijn kan opstarten. Ik ben met hoge verwachtingen in deze goudzoeker gestapt. Het bedrijf heeft deze verwachtingen echter overtroffen. Ik ben nog steeds heel blij met deze aankoop (maar niet met de koers).

Dan goudzoeker nummer 2 (eerste letter H). Opgericht in 2019 met centjes van ene Rob en Eric, de 2 grootste namen in de goudindustrie. Deze goudzoeker had in korte tijd al veel goud en ook nog eens met een extreem hoge goudpercentage gevonden.

Na mijn aankoop bleef het bedrijf met uitstekende boorgaten komen. In een tweede gebied dat ik eerst als niet zo belangrijk zag wist men zelfs een gat met een goudpercentage van meer dan 190 gram per ton te boren. Ze hadden nu ineens 2 kansrijke gebieden.

In het eerste gebied wist men naast goud vaak ook opvallend veel zilver, koper, lood en zink te vinden. In het begin kon men dit niet duiden. In maart kon men uit bodemmonsters concluderen dat het hier om een VMS (oude onderwater vulkaan) moest gaan.

Bijna alle hele grote mijnen wereldwijd zijn van oorsprong een VMS. Heeft men er 1 gevonden dan weet men dat er nabij meer kunnen zijn. Want ze komen bijna altijd in clusters voor.

Het bedrijf is nu aan het boren om dat proberen aan te tonen. Zitten er meer dan is dit een hele grote vondst. Ik ben nog steeds heel blij met de aankoop.

De eerste bonus was dat men niet 1 maar 2 zeer kansrijke gebieden heeft. Dat ze een VMS hebben gevonden is helemaal geweldig. Nog te pril om al te grote conclusies te trekken. Maar ze zijn nu aan het boren om het bewijs te kunnen leveren dat dit een veel grotere vondst betreft.

Heel wrang

Ik ben gezien de ontwikkelingen binnen die 2 bedrijven op het juiste moment ingestapt. De ontwikkelingen bij die 2 goudzoekers hebben mijn al hoge verwachtingen ver overtroffen. Allemaal geweldig.

Maar ik zit wel met een lagere beurskoers en sta op verlies. Daarnaast klagende klanten die ook op verlies staan. De iets lagere goudprijs zal zeker niet geholpen hebben.

Maar de ontwikkelingen bij die 2 goudzoekers zijn zo goed dat die het hadden moeten winnen van die lagere goudprijs. Die aandelen hadden daardoor nu hoger moeten staan dan na aankoop.

De reden waarom dat niet zo is ligt bij de veel te hoge aankoopprijs van veel klanten. Het snel op verlies komen zorgde voor verkopen waardoor de koers nog verder omlaag ging en dit weer nieuwe verkopen uitlokte.

Het door klanten te hoog kopen met alle gevolgen van dien heeft overigens alleen bij deze 2 aandelen een hoofdrol gespeeld.

Uiteindelijk zal het zeker weer goedkomen met de koers van deze 2 zoekers. Want de goudvondsten en ontwikkelingen bij die bedrijven zijn gewoon te goed voor de huidige lage koersen.

Wat we hiervan kunnen leren

De aankoopprijs

Uiteraard is de aankoopprijs altijd belangrijk. Stijgt of daalt de goud/zilverprijs dan kunnen aandelen van zoekers daar behoorlijk op reageren. Op boorresultaten kunnen die aandelen met honderden procenten stijgen.

Maar als een aandeel met 50% stijgt puur omdat ineens veel van onze klanten tegen iedere prijs dit aandeel kopen is die stijging niet door fundamenten gedragen en zal er een terugval volgen. Koop dus nooit te duur want het gaat u geld kosten.

Neem de tijd

Dit is beleggen voor de langere termijn. Ik blijf die aandelen gemiddeld meerdere jaren in portefeuille houden. Geen enkele reden om meteen de eerste dag al te kopen. Neem de tijd om voor een goede prijs te kopen.

Verwacht geen grote resultaten op hele korte termijn

Dit is geen korte termijn speculatie. Ik koop een zoeker omdat ik op termijn goede ontwikkelingen bij het bedrijf verwacht. Ik probeer niet te laat maar tijdig in te stappen. Alvorens er goede resultaten komen kan een tijdje duren.

Gedurende die tijd kunnen de aandelen weer wat wegzakken. Dat doen die zoekersaandelen nu eenmaal. Ze bewegen uiteraard ook op de goud/zilverprijs.

Binnen een jaar prachtige resultaten is al voorgekomen. Maar gemiddeld moet u eerder in jaren en niet in maanden denken. Inderdaad dit is beleggen.

Als u niet tegen grote koersuitslagen kunt

Aandelen van zoekers bewegen vaak 5 tot 10% of meer per dag. Ook als er geen nieuws is. Een bovengemiddeld grote order en die aandelen vliegen alle kanten op.

Omhoog is natuurlijk nooit zo’n probleem. Maar hard omlaag kan ook. Ineens op een min 30 of zelfs min 50% staan daar moet u wel tegen kunnen. Anders niet in mijnaandelen en zeker niet in zoekers beleggen.

Kijk naar de fundamenten!

Bij de 2 hierboven beschreven goudzoekers heb ik dat al heel vaak meegemaakt. De ontwikkelingen bij die 2 bedrijven zijn uitstekend. Klanten maken zich op basis van de lage koersen echter soms grote zorgen.

Alleen op basis van de koers trekt men grote conclusies en neemt men zelfs verkoopbeslissingen. Dan bent u geen belegger. U bent dan een koersgokker. Daar zijn onze websites niet voor geschikt.

Ik wil iedereen aanraden om op de websites van mijnbedrijven of zoekers 2 pagina’s goed door te nemen. Meestal onder “Investors” ziet u de pagina “Presentations”. Klik ook op “News”.

Daar leest u de persberichten van het bedrijf. Alle bedrijven hebben die infopagina’s. Maak er gebruik van. Maakt u zich zorgen om een daling van de koers neem dan zeker nog eens die pagina’s door. Het zal u geruststellen.

U moet wel een belegger zijn

Al onze websites zijn gemaakt voor beleggers. Ten eerste nemen we aan dat u een belegger bent en de basis kennis over beleggen bezit. Weten hoe het bij een broker werkt en kunnen handelen op de beurs. Weten dat koersen ook wel eens kunnen dalen enz.

Wij runnen geen beleggerskleuterschool en geven geen persoonlijke begeleiding. U moet ook geen hele hoge verwachtingen binnen een zeer korte tijd hebben.

Want dan bent u geen belegger maar een korte termijn speculant. Niks mis mee maar het past niet bij onze werkwijze. Wij runnen ook geen beursspelletjes zoals met GameStop of AMC. Wilt u een dergelijk spel spelen zijn onze websites en handelswijze daar niet voor geschikt.

Ik hoop dat deze uitgebreide uitleg gaat bijdragen aan een rustiger verloop. En uiteraard met de bedoeling uiteindelijk voor iedereen ook veel betere beleggingsresultaten. Ik heb het verloop niet in de hand.

Het zijn de klanten die zelfstandig een aankoopbeslissing nemen. Ik heb er echter alles aan proberen te doen om te voorkomen wat er met die 2 goudzoekers is voorgevallen. Ik zal bovenstaande tekst ook onder de aanstaande dagelijkse updates laten staan.

Meteen na een dagelijkse update of weekverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Prijzen 2, 4 of 7 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

De hedge van de 7 goudmijnaandelen waarin ik beleg t.o.v. de goudprijs: klik hier