Beursnieuws

Laatste update: 29-09-2023 19:46

Een inflatiedag. Europese beurzen begonnen de dag dik in de plus. Toen om 11:00 het inflatiecijfer van de eurozone in september kwam konden Europese beurzen de winsten handhaven of nog wat uitbouwen.

De inflatie in de eurozone is in september van 5,2% in augustus naar 4,3% gedaald. De kerninflatie (zonder energie en voedsel) ging van 5,3% naar nu 4,5%.

Wat meteen opvalt is dat het lijkt of die hoge olieprijs weinig effect op de inflatie had. Dat klopt want een jaar geleden zat die olieprijs ook ongeveer op dit niveau.

Het grote verschil zit bij de gasprijs. Die was een jaar geleden aanzienlijk hoger en die lagere gasprijs van nu draagt bij aan die lagere inflatie.

In de middag kregen we de Amerikaanse PCE kerninflatie (persoonlijke bestedingen) die bleek in augustus te zijn gedaald van 4,3% in juli naar 3,9% in augustus. In die gedaalde inflatiecijfers zagen beleggers weer minder kans op een renteverhoging. Dat viel in eerste instantie goed op de beurzen.

Maar later op de middag leverden veel beurzen een deel van de winst weer in. Dat zal alles te maken hebben met die mogelijke shutdown van de Amerikaanse overheid op zondag. Die kans op een shutdown is aan het toenemen. Maar pas op zondag zullen we weten of die er ook echt komt.

De goud- en zilverprijs

Het verloop bij goud en zilver was vandaag (nog open) een achtbaanrit. Tot opening van de Amerikaanse beurzen dikke (zeker zilver) plussen. Maar daarna begonnen de Amerikanen de prijzen fors te drukken.

Het is nu al meer dan een jaar bekend dat niet westerse (en vaak geen vrienden van de VS) landen fors goud en zilver opkopen. Het is in mijn ogen bizar dat Amerikaanse handelaren ze door de prijzen van goud en zilver met futures te drukken helpen om voor een mooi prijsje goud en zilver te kunnen kopen.

Morgen eind van de middag of avond komt de volgende weekverwachting op de website met een special over goud. Ook bij iedere goudmijn en goudzoeker in portefeuille komt dan 1 week lang informatie over de beurswaardes nu en in de toekomst te staan.

De AEX

Er zijn wel eens dagen dat ik met verbazing naar de AEX kijk. Dit was weer zo’n dag waarin ik niet begreep waar beleggers in hemelsnaam mee bezig zijn. Meteen na opening drukte men de AEX door de weerstand 730.

Die poging had ik wel verwacht. Maar dat men het dan in het laatste half uur handel zo uit de handen laat glippen dat de AEX op maand- en kwartaalbasis onder de 730 weerstand sluit snap ik niet.

Maar goed ik moet het daarmee doen. Vanuit de technische analyse bekeken is het nu simpel. Valse uitbraak, kwartaal onder de weerstand afgesloten en een verdere daling gaat volgen. Waarbij ik nog wel wil toevoegen dat die technische analyse nooit allesbepalend is.

Meteen na een dagelijkse update of weekverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe weekverwachting en dagelijkse update. 

Prijzen 2, 4 ,7 of 12 goudmijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.